Geroosterde witlof met balsamico azijn en honing, schnitzel en geplette krieltjes

Geroosterde witlof met balsamico azijn en honing, schnitzel en geplette krieltjes

Naoberkrat recepten Week 5
3.25 van 4 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • 1/2 el olijfolie per persoon
  • 1 el balsamicoazijn per persoon
  • peper en zout
  • 2 ovenschalen
  • bakpan
  • Snijplank
  • keukenmes
  • fijne rasp
  • heteluchtoven
  • kookpan

Ingrediënten
  

  • 2 stuks gepaneerde schnitzels van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
  • 4 stronken witlof van witlofkweker Hiddink uit Sinderen
  • 1 potje honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
  • 2 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 300 gr krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 3 takjes tijm van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 190 graden
  • Zet een kookpan met water en een snuf zout op.
  • Snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde bittere kern.
  • Leg de witlof helften met het snijvlak naar beneden naast elkaar in een ovenschaal.
  • Meng de olie, honing en balsamicoazijn en rasp hier één teentje knoflook door.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de witlof
  • Plaats de witlof ongeveer 20-25 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de krieltjes in ongeveer 10-12 minuten gaar.
  • De krieltjes zijn gaar wanneer je er met een vorkje gemakkelijk doorheen prikt.
  • Giet de krieltjes af en laat deze in de pan uitwasemen.
  • Draai de witlof de laatste 5 minuten voor het einde om, zodat het snijvlak naar boven komt te liggen. De witlof is gaar wanneer je gemakkelijk door het dikste deel van de stronk prikt.
  • Maak het andere teentje knoflook schoon en hak deze fijn.
  • Doe de droge krieltjes in een ovenschaal en druk ze met een vork plat zodat ze barsten.
  • Besprenkel met olijfolie en rits de blaadjes van de tijm er overheen.
  • Verdeel ook de gehakte knoflook over de aardappels en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de schaal met aardappelen 15 minuten in de oven tot de aardappelen mooi goudbruin zijn
  • Verwarm een bakpan met een scheutje olie en bak de schnitzels om en om tot ze mooi bruin, krokant en gaar zijn
  • Serveer de schnitzels met de krieltjes en de witlof.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!