Scharrelvarkenshouderij Sanders Hof

Op een prachtig plekje in het buurtschap Warm, vlakbij het dorpje Etten in de Achterhoek. Daar grazen ze, daar liggen ze, daar wroeten ze in de modder. Ruim twintig Bonte Bentheimer zeugen. Een tevreden geknor komt je tegemoet als je bij Sander en Rosemarijn het erf op loopt.

Varkenshouderij Sanders Hof: voor iedereen die van lekker scharrelvlees houdt

Varkenshouderij Sanders Hof wordt sinds 2012 gerund door Sander Kerkhoffs, veehouder in hart en nieren, samen met zijn vriendin Roos die deels ook nog werkzaam is als dierenarts. Een druk en afwisselend bestaan, zeker omdat het gezin de afgelopen jaren is uitgebreid met ‘drie eigen kleine biggetjes’, die ook verzorgd moeten worden.

Het milieu en duurzaamheid

Diervriendelijk, kleinschalig, streekgericht en milieuvriendelijk. Kernpunten voor een verantwoord bedrijf in deze moderne tijd. Geen grote stallen waar de varkens opeengepakt van big tot slachterij de buitenlucht nooit zien, maar open schuilhutten in de wei.

“De varkens voeden zich hier het hele jaar door met gras. Dus geen genetisch gemanipuleerde sojaproducten ingevlogen vanuit het buitenland. Te milieubelastend. Ik ruil liever onze varkensmest voor goed voer afkomstig van een akkerbouwbedrijf uit de buurt. Dat werkt veel beter”.

Goed leven

Op Sanders Hof krijgen de Bentheimers de tijd om langzaam te groeien. Dat is goed voor de kwaliteit en smaak van het vlees. “Vanaf twee weken oud mogen de biggetjes al voorgoed naar buiten. Dat vinden ze heerlijk. Ze hebben hun neus om lekker mee te wroeten, dus dat mag hier volop. De ruimte, de modder, de schuilhutten. Alles is aanwezig om ze een tevreden bestaan te geven.” De varkens zijn dan ook stuk voor stuk gecertificeerde scharrelvarkens.

Directe verkoop

Sander en Roos leveren hun scharrelvlees aan land- en natuurwinkels. En de Amsterdamse worstmakers van Brandt & Levie maken er ook nog eens heerlijke producten van waaronder de bekende droge worst. Wie rechtstreeks van de boer wil kopen, kan iedere eerste en derde zaterdag van de maand in de boerderijwinkel terecht.

“Dan is er vers ingevroren varkensvlees voor iedereen die van lekker vlees houdt en onze manier van produceren waardeert.”

Neem dan gerust ook even tijd om te genieten van de varkens met hun biggetjes. Kinderen zijn er niet bij weg te slaan! Op afspraak organiseren Sander en Roos rondleidingen voor groepen. Welkom op Sanders Hof!

 

Luister hier naar het verhaal van Roos van Sanders Hof, opgenomen tijdens Onze Naoberkrat Tour in 2021