Go Back

Gestoofde Varkensschenkel in balsamico azijn

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 45 min
Totale tijd 2 uur 5 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Uit de keukenlade

  • ovenschotel
  • Koksmes
  • aluminiumfolie
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1000 gram varkensschenkel
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook (in plakjes gesneden)
  • 250 ml balsamico azijn
  • 2 stuks laurierblaadjes
  • 500 ml runderbouillon (liefst zelf gemaakt of smokkel met bouillonblokjes)
  • grof gemalen peper en zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°. Bestrooi de varkensschenkel met peper en zout. Bak hem kort rondom bruin in roomboter en/of zonnebloemolie en leg de schenkel in een ovenschotel. 
  • Overgiet de schenkel met balsamico azijn. Voeg de knoflook, laurier, salie en rozemarijn toe, dek de ovenschotel af met aluminiumfolie. Plaats in het midden van de oven en laat 45 minuten garen. 
  • Draai na 45 min. de varkensschenkel om en voeg de warme bouillon toe en laat nog een uurtje in de oven verder garen. 
  • Controleer regelmatig of de varkensschenkel nog voldoende bouillon heeft en voeg indien nodig meer toe. De schenkel is klaar wanneer hij zo zacht is dat hij van het bot afvalt. Serveer met de saus.

Tips van de chef

Lekker met aardappelpuree en een simpele groene salade.