Deze groente is een allemansvriend in hart en nieren. Je kan hem tijden negeren in de groentelade en dan nog laat hij zich vriendelijk lenen om de soep of saus mee op te leuken.
Waspeen, winterwortel, bospeen: what’s in a name?
Waspeen, winterwortel, bospeen…..Soms zie ik door de penen het bos niet meer. Tijd voor duidelijkheid. De waspeen is gewoon de bospeen zonder loof en vast gewassen. Makkelijk maar ook direct de minst lekkere – want meest vlakke – smaak. De bospeen is een bos van lange wortelen met het groene loof er nog aan. Een echte seizoensgroenten en van april t/m oktober verkrijgbaar. De waspeen en de bos(je)peen bewaar je ongeveer een week in de groentelade in de koelkast
Winterwortels zijn joekels vergeleken met de waspeen. Perfect om te raspen, in stukken te snijden en te roosteren. Winterwortels ontwikkelen – door die extra maanden onder de grond – een meer aardse en diepere, zoetere smaak. De bospeentjes smaken meer fris en lichtzoet. In tegenstelling tot die laatste doet de winterwortel het beter op een koele plek buiten de koelkast.
Ooit een konijn met bril gezien?
Vertel jij ook aan je kinderen dat wortels eten bijdragen aan goed werkende ogen? Het is geen sprookje. Want door de grote hoeveelheid betacaroteen en vitamine A dragen ze wel degelijk bij aan goed zicht.
Toonbeeld van nationalisme
De oranje kleur van de wortel schijnt een Nederlandse uitvinding of veredeling te zijn geweest. Daarvoor waren wortels vooral paars en geel. In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland de welbekende oranje wortel. Men zegt dat dit als eerbetoon aan Willem van Oranje was. De Hollandse handelsgeest heeft er vervolgens voor gezorgd dat de oranje variant de wereld veroverde. Tegenwoordig zijn er weer meer verschillende kleuren wortel te vinden. Qua smaak verschillen ze niet heel veel van elkaar, maar het oog wil ook wat!