Venkel

Zeg het maar: de bloem, de blaadjes, de knol of de zaadjes? Als je in de keuken venkel wilt gebruiken kun je kiezen. Alle onderdelen van de Foeniculum zijn te eten.

Het is niet de meest voor de hand liggende groente om in de keuken te bereiden. Misschien moet daar maar eens verandering in komen. Al is het alleen al om de enorme veelzijdigheid van venkel uit te proberen.

Knol is geen knol

Het uiterlijk van dit groen-witte gewas is niet doorsnee. Onderaan zit een knol die eigenlijk geen knol is. De bladstelen zijn daar verdikt en vlezig en lijken bij elkaar op een ronde of meer langwerpige (afhankelijk van het soort) bol. Het blad is wat geribbeld. Het topgroen ziet er met dunne, vederachtige bladeren uit als dille. Prima te gebruiken in salades of garnering van het gerecht. Net als de goudgele bloemtrossen, die je ook kunt inzetten als smaakmaker bij vis- en vleesgerechten.

Anijs

Wat voor smaak is dat dan? Zowel de bol als het groen en de bloem hebben een frisse, anijsachtige smaak. De zaadjes van de venkelplant hebben wel iets weg van karwij en komijn en proeven naar anijs. In veel kruidenmixen hebben ze daarom een prominente plek.

Die specifieke smaak wordt veroorzaakt door estragol, een olie-achtig stofje dat je ook tegenkomt in anijszaad, dragon en basilicum.

Roomsch en wild

Roomsche Venkel (ook wel zoete venkel of anijsvenkel genoemd) is in ons land het oorspronkelijk ras. De bloeiende plant kan 1,65 meter hoog worden. Tegenwoordig zijn er allerlei variëteiten. De plant kwam ooit uit Azië en is via de Grieken en Romeinen hier terecht gekomen. Italië is nog altijd de grote producent. Daar groeit venkel op 18.000 hectare, bij ons niet meer dan dik 250 hectare. Italianen kunnen de wilde variant in het voorjaar mondjesmaat op de markt kopen.

De plant is meerjarig, maar ja: dat haalt-ie meestal niet. Als je de bol oogst is het na het eerste levensjaar al gebeurd. Je kunt er ook voor kiezen alleen blad, bloem of zaad te oogsten, dan heb je er langer plezier van. Hier is de teelt vroeg in het jaar of in de nazomer. Een slimmigheidje, want net als de sla schiet de venkel bij lange warme dagen snel door. In voor- en najaar kun je ‘m kort houden.

Veelzijdige Venkel

Met anijs en absintalsem is venkel is een belangrijk bestanddeel van absint. Dat is sterke drank, die een tijd verboden is geweest omdat het ook hallucinerend zou zijn. De Groene Fee was de bijnaam van het goedje. Dik honderd jaar geleden erg intrek, vooral onder kunstenaars zoals Vincent van Gogh.