Ze worden vaak ver weg gestopt in stinkende stallen. Onzichtbaar totdat ze als karbonade op je bord belanden. Maar gelukkig gaat het niet overal meer zo: smaak en dierenwelzijn doen er gelukkig steeds meer toe en het aantal boeren die het anders durven aan te pakken groeit. Bij deze boeren lopen de beesten buiten, kunnen lekker met de neuzen in de grond wroeten en krijgen de tijd om te groeien. En dat proef je!
Hier in de regio houden onder andere Sandershof en De Dykhoeve hun dieren op hun eigen wijze.
Sandershof houdt een kruising Bonte Bentheimers. Dit zijn grote, vriendelijke dieren. Een volwassen zeug tikt makkelijk de 180 kg aan. Ze zijn bespikkeld met grote onregelmatige zwarte vlekken. Het vlees van deze varkens is wat vetter (gelukkig is dat tegenwoordig weer gezond) en heeft daardoor meer smaak. Het is echt sappig en smaakvol vlees en in alles anders dan het droogje lapje uit de supermarkt.
Wist je trouwens dat we in de Nederland meer varken dan rund en kip eten? Gemiddeld een half varken per persoon per jaar. In kilo’s wel te verstaan, want we eten het liefst karbonades, hammetjes, spek en natuurlijk worst. Heb je die laatste wel eens gebruikt in de pasta in plaats van gehakt? Echt een keer doen; dat is heerlijk!
Maar er is meer aan het varken dan alleen karbonades. Heel veel meer! De minder courante delen – lees: minder verkochte – doen niet onder qua smaak. Zo mag je mij ‘s nachts wakker maken voor gestoofde varkenswangen. En ook met de bovenpoot kan je veel meer dan alleen in de soep te laten sudderen. Hier vind je een tof recept ervan. Wat trouwens ook scheelt: de minder courante delen zijn vaak vriendelijk voor je portemonnee.
Afhankelijk van de vorm en van de plaats waar het afkomstig is, heeft varkensvlees verschillende namen:
1. Varkenskop voor zure zult en worst
2. Wangvlees voor worst en stoofvlees
3. Rugspek
4. Halskarbonade
5. Borstvlees
6. Ribkarbonade
7. Lende- of haaskarbonade
8. Varkenshaas, varkensmedaillons
9. Varkensbuik voor speklappen, buikribben (spareribs) en katenspek
10. Buikvlees voor speklappen en pork belly
11. Varkensschouder (voor schouderham)
12. Ham voor hamlappen en schnitzel
13. Hiel, voor maaltijdsoepen
14. Onderpoot (snert)
15. Staart
3, 4, 6 en 7 vormen samen bacon.
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Varkensvlees
Deze fijne manier van varkens houden is duurder, maar levert ook meer op. Een beter varkensleven, een eerlijkere opbrengst voor de boer en een eerlijk en smaakvol stukje vlees op jouw bord.
In onze Eetwinkel en op het menu in onze Eetkamer vind je het sappige en duurzame varkensvlees van Sanders Hof. Zoals in onze klassieke Lasagne