In onze zoektocht om écht lokaal te werken kwamen we bij gerst of parelgort uit. Tot begin 20e eeuw stond het vaak op het menu, maar werd verdrongen door pasta en rijst. Gerst is echter nog populair, maar dan als belangrijk ingrediënt van bier. Dan heet het brouwersgerst. De gerst uit de Naoberkrat wordt licht geslepen – vandaar de toevoeging parel. Voor ons is parelgort of parelgerst een fijn en lekker alternatief voor rijst en vooral sterk als risotto. Zeker toen we het lokaal en biologisch vonden bij Landgoed Velhorst in Lochem!
Doordat de parelgerst licht geslepen is, komt tijdens het koken zetmeel vrij. Hierdoor bindt het op natuurlijke wijze de risotto en zorgt het voor samenhang en smeuïgheid. Ook de neutrale smaak van parelgerst en door de stevige, maar niet te stevige, textuur maakt het een fijn product om mee te koken en te eten.
Smaakvol én gezond
Parelgerst bevat gluten, maar in mindere mate dan tarwe. Het is bovenal een goede bron van eiwitten, magnesium, ijzer, zink, vitamine B6 en voedingsvezel.
Ter lering & vermaak
Parelgerst speelt de glansrol in het Italiaanse gerecht Orzotto (niet te verwarren met de pasta variant orzo). Orzotto is een specialiteit van Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië. In dit gebied heeft elk seizoen zijn eigen begeleiding: in de lente is orzotto met wilde kruiden (sciopeti, bruscandoli) en asperges, in de herfst met paddenstoelen en pompoen, en in de winter met worst en prei. In plaats van parmezaanse kaas worden in Friuli plaatselijke kazen gebruikt, zoals de sterk gerijpte Montasio stravecchio. (bron: wikipedia)
Bekijk hier heerlijke recepten met parelgort: