Groenselderij

De ongebleekte variant van de selderij-familie is in opkomst. Steeds vaker tref je groenselderij in recepten aan. Dat heeft niet alleen met de diepgroene kleur te maken. De lange gegroefde stengels van de groente zijn wat steviger dan het bleke broertje. Dat maakt de groenselderij wat knapperiger en iets beter houdbaar.

 

Gezondheidsbom

In smaak ontlopen groen- en bleekselderij elkaar niet veel. De smaak van groenselderij is net wat sterker. Groenselderij zit ook boordevol goede voedingsstoffen. Met mineralen als kalium, calcium, fosfor en magnesium en daarbij vitaminen A, B2 en heel veel C, is het een echte gezondheidsbom.
Een fikse steel bevat niet meer dan 10 calorieën. In strijd met de kilo’s is groenselderij daarom een dankbaar onderdeel van het voedingspatroon.

 

Tip: Selderijsnack

De groente zorgt volgens kenners ook voor reiniging en afvoer van gifstoffen in het lichaam.
Nog een goede eigenschap: een selderijsnack ‘s avonds zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Mineralen, en dan vooral magnesium, kalmeren het zenuwstelsel. Ook zitten er stoffen in (polyacetyleen en luteoline) die goed werken tegen onstekingen.

 

Tijd nodig

Van nature is de groenselderij niet z’n vlotte. De Apium graveolens, zoals de Latijnse naam luidt, hoort tot de schermbloemfamilie. Naast selderij wordt de plant en bijbehorende familie (de blad-, bleek- en knol-varianten) aangeduid als selder of selderie.
Als ze hier in april onder glas wordt gezaaid liggen die stengels eind van de zomer in de winkel. Ze zijn dan tot eind oktober verkrijgbaar. In Nederland is de plant zeldzaam in het wild, langs de kust en sporadisch langs sloten en plassen kun je ‘m aantreffen.

 

Smaakmaker

In de keuken wordt de groenselderij graag ingezet als smaakmaker is soepen en salades en bijvoorbeeld pastaschotels. Ook lekker is om schijfjes groenselderij samen met wortel, prei, uit, tomaat en courgette stoven. Met wat water en een klontje boter in 15 minuten gaar.
In de soep is ook mooi wat blad fijngesneden te gebruiken.

Rauw geven de in schijfjes gesneden groenselderij een pittig accent in gemengde salades. Daar kan ook wat fijngesneden blad bij. Met een dipsausje erbij is de stengel een kruidige en sappige snack.

Vooral in de Engelse keuken gebruiken ze ook het gedroogde zaad, bij het inmaken en in stoofschotels. De smaak is heel overheersend en bitter. Het past ook in Indiase chutneys en in tomatengerechten. Gemalen kan het als vervanger van zout worden ingezet.