Courgette

De courgette is als het braafste jongetje van de klas. Met een beetje liefde en aandacht in de moestuin, geeft de plant al snel overvloedig vruchten. Ook in de pan is hij met zijn weinig uitgesproken smaak bijna saai. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want in de categorie “groenten-verstoppers” gooit hij – samen met de wortel – hoge ogen. Daarbij zorgt de courgette ervoor dat andere groentes nog beter tot hun recht komen.

Soep courgette?

Wees kieskeurig! Een uit-zijn-voegen-gegroeide courgette oogt misschien wel spectaculair maar geloof me: deze is echt alleen nog geschikt voor in de soep. Tot 30 cm lang zijn ze oké (dat is het supermarkt-formaat), maar flink onder dit formaat – 10 tot 15 cm – zijn ze pas echt lekker.

Overvloed

Zeker als hartje zomer het aanbod overvloedig is, is het fijn dat de courgette zich overal in laat passen. Snijd hem in lange, dunne plakken en grill ze. Beetje peper en zout en de courgette is een prima partner bij een mooi stuk vlees van de bbq. In flinterdunne plakken gesneden heb je een mooie basis voor een vegetarisch carpaccio. Koken. Stomen. Roerbakken. Wecken. De courgette is prima geschikt voor bijna alle bereidingen en daardoor zeer veelzijdig!

De courgette kan trouwens veel hebben, maar is niet op zijn plek in de koelkast. Het beste kan je hem bewaren op een koele plek elders.

Een braverik

Brave jongetjes zijn harde werkers. Hun inzet wordt al snel gewoon gevonden en over het hoofd gezien. Ze zijn er tenslotte altijd… Maar ook de braveriken willen gezien worden.

Bereid hem daarom met liefde en eet met smaak!