Boerenkool

Dankzij de ‘superfood hype’ heeft boerenkool zichzelf opnieuw uitgevonden en zie je deze fijne groente terug in smoothies, pasta’s en salades. Maar de boerenkool is niet het type dat zijn roots verloochent: het blijft heerlijk in een echte stamppot, met echte aardappelen, warme melk, boter en ambachtelijke rookworst!

“De vorst eroverheen”

Het is een boerenwijsheid en zeker waar. Wanneer het gaat vriezen, wordt het zetmeel in de plant omgezet in suiker. Hierdoor wapent de boerenkool zich tegen de vorst en wordt hij zomaar zoeter van smaak. Thuis de boerenkool in de diepvries leggen om het proces na te bootsen, heeft trouwens geen zin. De diepvries werkt te goed en de groenten bevriezen dan te snel en gaan te ver onder het vriespunt.

Wanneer de handschoenen uit de kast komen en de sjaals weer omgeslagen worden, komt de eerste boerenkool van het land. In onze regio van de koude grond tussen oktober en januari.

Super Power

En dat superfood etiket? Ik zag deze titel ook niet helemaal aankomen en eerlijk is eerlijk, de boerenkool heeft de titel aan de Amerikanen te danken. Zij zetten hun “kale” op het voetstuk. En terecht! Want boerenkool zit boordevol superpower: zo zit in boerenkool bijvoorbeeld meer vitamine C dan in een sinaasappel.

Tips voor het bereiden van heerlijke boerenkool

Een pakje gesneden boerenkool is natuurlijk wel zo makkelijk. Maar echt, met een beetje tijd en liefde heb je de stronken boerenkool zo klein. Was de stronken een aantal keer. Snijd of rits het blad los van de nerven en snijd het in stukjes of repen. De nerven kan je trouwens prima eten, alleen vragen ze om een langere bereidingstijd. Dus bak ze eerst apart, voordat je het blad toevoegt. Bijvoorbeeld in de pastasaus met lekkere venkelworst.