Zelfgemaakte Pitabrood met gyros van procureur, tzatziki en rauwkost

Zelfgemaakte Pitabrood met gyros van procureur, tzatziki en rauwkost

Naoberkrat recept week 23
No ratings yet
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Marineertijd 1 d
Totale tijd 1 d 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Uit het eigen keukenlade:
  • 2,5 gr zout per 2 personen
  • 1 el olijfolie per 2 personen
  • 160 ml warm water per 2 personen
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • Mengkom
  • oven
  • bakpapier
  • rasp of vijzel of knoflookpers

Ingrediënten
  

voor het pitabrood (ook deze kan op de pizzasteen in de BBQ)

  • 250 gram bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • 3,5 gram gist uit de keuken van eetwinkel van Mien
  • 2,5 gr zout uit eigen voorraad
  • 1 teentje gehakte knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 el olijfolie uit eigen voorraad
  • 160 ml warm water uit eigen voorraad

voor de gyros:

  • 4 stuks houten prikkers uit de keuken van eetwinkel van Mien
  • 1 stuks procureur van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten
  • 10 gram ras el hanout uit de keuken van eetwinkel van Mien
  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 sap en rasp van 1 citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

voor de saus:

  • 1 stuk snackkomkommer van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 250 ml yoghurt van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
  • 1 bakje rauwkost van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Instructies
 

Marineer de gyros 1 dag van te voren voor het mooiste resultaat (mocht dat niet lukken, geen man overboord; het is nog steeds lekker!)

  • Snijd het vlees in dunne reepjes en doe deze in een mengkom.
  • Breng het vlees op smaak met een snuf zout en flink wat halen peper.
  • Rasp of pers de knoflook en voeg deze bij het vlees met een scheut olijfolie.
  • Snijd de citroen door de helft en knijp het citroensap (het sap zorgt ervoor dat het toch al fantastische vlees van Sanders Hof nog sappiger en zachter wordt) over het vlees. (bewaar de schil van de uitgeknepen citroen)
  • Voeg de ras el hanout toe en meng het geheel goed door elkaar en laat dit afgedekt in de koelkast 12 tot 24 uur marineren.
  • Leg de houten spiezen een nacht in koud water.

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven op 220 graden

Bereiding pita brood

  • Meng de bloem, gist en zout met elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden van de kom en giet het lauwe water (tip: gist werkt net als wij zelf het best bij een temperatuur van 37 graden, om te zorgen dat het deeg deze temperatuur krijgt moet het water iets warmer zijn dan de 37 graden) en de olie in het kuiltje.
  • Voeg tevens de gehakte knoflook toe;
  • Meng de ingrediënten al roerend vanuit het midden van de kom naar buiten totdat alle droge ingrediënten zijn vermengt met het water en kneed het deeg verder door tot een soepel deeg. (tip: dit gaat het best op een houten snijplank);
  • Vorm een bol van het deeg en laat deze rusten tot deze in volume is verdubbeld in een ingevette kom afgedekt met een doek (dit duurt ongeveer 60 minuten);
  • Kneed na ongeveer 60 minuten het deeg nogmaals kort door en verdeel deze in 4 stukken en rol deze stukken uit tot de ronde plakken van ongeveer 10/15 cm. Met het uitrollen is het handig om nog wat bloem op je werkblad en deegroller te strooien zodat het deeg er niet aan gaat plakken;
  • Giet een klein scheutje olie in koekenpan en bak hierin de pita 2-3 minuten per kant en gaar de pita nog 5 tot 10 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 220 graden..(ook top op de BBQ)

Bereiding gyros

  • Rijg na het marineren het vlees aan de spiezen en gaar vlees in de oven (220 graden) totdat de buitenkant mooi gekleurd is en krokante randjes krijgt. Dit duurt tussen de 20 en 25 minuten. (en kan ook prima op de BBQ)
  • Bedek het vlees met een scheut olijfolie, zeezout en rasp de schil van de citroen

Bereiding saus:

  • Rasp de komkommer en rasp of pers de gepelde knoflook en meng deze door de yoghurt met een flinke scheut olijfolie, zout en zwarte peper.
  • Serveer de spiesjes op het brood en de rauwkostsalade en de saus apart.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!