Varkensschenkel met balsamico, zoete aardappelpuree en witlof

Varkensschenkel met balsamico, zoete aardappelpuree en witlof

Naoberkrat week 13
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 min
Oventijd 1 uur 45 min
Totale tijd 2 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • ovenschotel
  • Koksmes
  • aluminiumfolie
  • Snijplank

Ingrediënten
  

Ingrediënten uit de Naoberkrat

  • 750 gram varkensschenkel van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 2 takjes rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 2 takjes salie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 2 teentjes knoflook (in plakjes gesneden) van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 250 ml balsamico azijn uit de keuken van Eetwinkel van Mien
  • 2 stuks laurierblaadjes van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 500 ml runderbouillon Van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
  • 400 gram zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 4 stronken stronken witlof van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Uit eigen keukenlade:

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • grof gemalen peper en zeezout

Instructies
 

tip: de schenkels garen kan ook prima een dag van te voren!

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 200°.
    • Bestrooi de varkensschenkel met peper en zout. Bak hem kort rondom bruin in roomboter en/of zonnebloemolie en leg de schenkel in een ovenschotel.
    • Overgiet de schenkel met balsamico azijn. Voeg de gesneden knoflook en takken laurier, salie en rozemarijn toe, dek de ovenschotel af met aluminiumfolie. Plaats in het midden van de oven en laat 45 minuten garen.
    • Draai na 45 min. de varkensschenkel om en voeg de warme bouillon toe totdat de schenkels onderstaan. Voeg eventueel extra water toe als je niet voldoende bouillon hebt. Laat nog een uurtje in de oven garen.
    • Snijd de witlof over de lengte doormidden en leg deze op een ovenschaal. Neem een aantal lepels van het kookvocht van de schenkels en besprenkel hiermee de witlof, schuif de witlof in de oven wanneer de schenkels nog ongeveer 20 minuten te gaan heeft
    • Schil terwijl de schenkels in de oven staan de zoete aardappels en snijd deze in gelijke stukken
    • Zet een pan water op het vuur en voeg een snuf zout toe, kook hierin in 10-12 minuten de zoete aardappels gaar, wanneer deze gaar zijn giet af en stamp tot puree, breng op smaak met peper en zout
    • Controleer regelmatig of de varkensschenkel nog voldoende bouillon heeft en voeg indien nodig meer toe. De schenkel is klaar wanneer hij zo zacht is dat hij van het bot afvalt.
    • Kook eventueel stoofvocht van de schenkels in, breng op smaak met peper en zout en serveer samen met de witlof en aardappelpuree.
    Trefwoord Naoberkrat
    Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!