Varkensschenkel in balsamico azijn gestoofd

Van incourante delen – eigenlijk best een raar woord, maar dat is een andere discussie – maakt mijn hart altijd een sprongetje. Een voorliefde voor de underdog misschien, maar een incourant deel (meer aanbod dan vraag) wakkert mijn creativiteit aan en ook mijn portemonnee is er blij mee. Daarbij is het uit respect van het dier dat we het hele dier eten, en het varken niet alleen slachten voor de karbonades en de worst.

 

Dus hop hop, naar een fijne varkensboer of goede slager en vraag naar de achterpoot. In schijven wel te verstaan. Dit deel wordt ook wel verkocht als hips, varkensschenkel of hamschijf. Vaak verdwijnt dit deel in de erwtensoep maar vandaag niet.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 varkensschenkel van ongeveer 1000 gram
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook, in plakken gesneden
  • 250 ml balsamico azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 ml runderbouillon (liefst zelfgemaakt of smokkel met 1 bouillonblokje)
  • grof gemalen peper en zeezout

Voorbereiding

Maak het jezelf gemakkelijk. Zet eerst alle ingrediënten klaar op het aanrecht en verzamel de keukenbenodigdheden.

In dit geval een koksmes, een snijplank en een koekenpan.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°. Bak de varkensschenkel rondom bruin in de roomboter en olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg de schenkel in een ovenschotel of. 

Overgiet de schenkel met balsamico azijn. Voeg de knoflook, laurier, salie en rozemarijn toe, dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de oven en laat 45 minuten garen. 

Draai na 45 min. de varkensschenkel om en voeg de bouillon toe en laat nog een uurtje in de oven verder garen. 

Controleer regelmatig of de varkensschenkel nog voldoende bouillon heeft en voeg indien nodig meer runderbouillon toe. De schenkel is klaar wanneer tot hij zo zacht is dat hij van het bot afvalt. Serveer met de saus.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!