Stamppot rauwe andijvie met karnemelksaus en rundervink

 

recept naoberkrat stampot andijvie rundervink

Stamppot rauwe andijvie met karnemelksaus en een rundervink

Naoberkrat recept week 42
No ratings yet
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • een eetlepel mosterd
  • een eetlepel mayonaise
  • 30 gram bloem
  • Stamper
  • kookpan
  • vergiet
  • keukenmes
  • Snijplank
  • garde

Ingrediënten
  

  • 1 kleine krop andijvie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 600 gram aardappelen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 2 stuks rundervinken van de dubbeldoel-koeien van IJsboerderij de Steenoven
  • 1 pakje spekreepjes van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 100 ml melk (let op, niet alle melk hier gebruiken) van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 300 ml karnemelk van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 30 gram roomboter Van kaasboerderij Weenink uit Lievelde

Instructies
 

  • Bereiding stamppot:
  • Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, was de aardappels goed en zet ze onder met koud water in een kookpan.
  • Voeg zout toe en breng dit aan de kook.
  • Snijd ondertussen de andijvie in reepjes van maximaal 1 centimeter dik en was de andijvie goed. Droog de andijvie voorzichtig droog tussen twee theedoeken.
  • Bak de spekjes rustig uit in hun eigen vet totdat ze licht gekleurd zijn.
  • Verwijder de spekjes uit de pan en gebruik het om de slavinken in te bakken.
  • Bak de slavinken rondom aan tot ze mooi bruin en gegaard zijn. Doe dit op laag vuur.
  • Wanneer je met een vork in de aardappels prikt en ze er vanaf glijden, zijn ze voldoende gegaard en kan je ze afgieten.
  • Breng de melk kort aan kook in een steelpannetje en voeg eventueel een klontje boter toe.
  • Voeg de gesneden andijvie, een eetlepel mosterd, een eetlepel mayonaise (echt doen!) en het bakvet van de spekjes en de rundervinken toe aan de aardappelen
  • Stamp dit even kort door. Voeg dan de melk toe en stamp het geheel tot een smeuïge massa.

Bereiding karnemelkse saus

  • Smelt de boter in de pan en laat dit uitbruisen zonder de boter bruin te laten worden.
  • Voeg de bloem toe en spatel dit door elkaar
  • Verwarm dit totdat het er zanderig uit begint te zien.
  • Voeg in 3 stappen/delen de karnemelk toe en roer het tussen elke stap glad met een garde.
  • Breng op smaak met zout.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!