Stamppot rauwe andijvie met karnemelksaus en een slavink

 

Stamppot rauwe andijvie met karnemelksaus en een slavink

Naoberkrat recept week 21
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • een eetlepel mosterd
  • een eetlepel mayonaise
  • 50 gram roomboter
  • 25 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • Stamper
  • kookpan
  • vergiet
  • keukenmes
  • Snijplank
  • garde

Ingredi├źnten
  

  • 1 kleine krop andijvie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 600 gram aardappelen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 2 stuks slavinken van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 1 pakje spekreepjes van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 100 ml melk van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
  • 3 dl karnemelk van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

Instructies
 

  • Bereiding stamppot:
  • Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, was de aardappels goed en zet ze onder met koud water in een kookpan.
  • Voeg zout toe en breng dit aan de kook.
  • Snijd ondertussen de andijvie in reepjes van maximaal 1 centimeter dik en was de andijvie goed. Droog de andijvie voorzichtig droog tussen twee theedoeken.
  • Bak de spekjes rustig uit in hun eigen vet totdat ze licht gekleurd zijn.
  • Verwijder de spekjes uit de pan en gebruik het om de slavinken in te bakken.
  • Bak de slavinken rondom aan tot ze mooi bruin en gegaard zijn. Doe dit op laag vuur.
  • Wanneer je met een vork in de aardappels prikt en ze er vanaf glijden, zijn ze voldoende gegaard en kan je ze afgieten.
  • Breng de melk kort aan kook in een steelpannetje en voeg eventueel een klontje boter toe. (tip: deze melk komt direct van de koeien. Door hem even door te koken worden eventuele schadelijke bacterieen gedood)
  • Voeg de gesneden andijvie, een eetlepel mosterd, een eetlepel mayonaise (echt doen!) en het bakvet van de spekjes en de rundervinken toe aan de aardappelen
  • Stamp dit even kort door. Voeg dan de melk toe en stamp het geheel tot een smeu├»ge massa.

Bereiding karnemelkse saus

  • Smelt de boter in de pan en laat dit uitbruisen zonder de boter bruin te laten worden.
  • Voeg de bloem toe en spatel dit door elkaar
  • Verwarm dit totdat het er zanderig uit begint te zien.
  • Voeg in 3 stappen/delen de karnemelk toe en roer het tussen elke stap glad met een garde.
  • Breng op smaak met zout.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!