Runderstoof met geroosterde winterpeen en groene kruiden-aardappelpuree

 

runderstoof met geroosterde winterpeen met komijn en aardappel-groene kruidenpuree

Naoberkrat recepten week 8
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 min
oventijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • een scheut rode wijn
  • klontje boter
  • Olie om in te bakken
  • een braadpan met deksel
  • een ovenvaste schaal
  • een vuurvaste keuken lepel of spatel
  • Een keukenmes
  • Een snijplank
  • pureestamper

Ingrediënten
  

  • 250 gr runderpoulet van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
  • 1 potje runderfond uit de keuken van Mien
  • 1 stuks ui van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 bakje stoof kruiden uit de keuken van van Mien
  • 1 blad laurier van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 300 gram aardappelen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 150 ml melk van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 200 gram winterpeen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 1 bakje komijnzaad uit de keuken van van Mien
  • ½ bosje bieslook van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • ½ bosje platte peterselie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 110 graden
  • Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Wanneer je het vlees koud uit de koelkast wilt bakken, verliest het veel vocht en koelt het de pan. Hierdoor krijg je meer een sudder dan een bak effect.
  • Schil de winterpenen en was deze en de prei goed om al het zand te verwijderen
  • Neem 1 winterpeen voor de stoofschotel
  • Maak de ui en knoflook schoon, snijd de knoflook in plakjes en de ui in halve ringen
  • Snijd kop en kont van de winterpeen en snijd de rest van de peen in blokjes
  • Snijd de prei in ringen en was deze onder koud water

Vleesbereiding

  • Dep het vlees droog als dit wat vochtig is, spreid het vlees uit op een bordje en breng deze goed op smaak met peper en zout;
  • Verwarm de braadslede of braadpan op hoog vuur en voeg wat olie toe en bak het vlees kort en heet aan totdat deze een mooie en krokante bruine bak korst heeft gekregen. (tip: roer niet te veel in het vlees, dit laat de temperatuur snel teruglopen en voorkomt dat er een mooie kleur aan je vlees komt, het goed kleuren van het vlees geeft juist de volle smaak aan de stoofpot);
  • Draai het vuur laag en voeg een klontje boter toe. Laat de boter mee kleuren en voeg vervolgens de blokjes winterpeen, prei ringen, ui, laurier en knoflook toe, laat de groenten mee verwarmen totdat ze er glazig en glanzend uit beginnen te zien;
  • Voeg 1 flinke theelepel stoofkruiden toe en verwarm deze kort mee om de smaken los te maken
  • Blus dit af met de rode wijn en laat deze verdampen totdat hij bijna helemaal verdampt is.
  • Voeg de fond toe en vul dit eventueel aan met wat water totdat het geheel net onderstaat met vocht;
  • Doe de deksel op de pan en laat dit rustig garen op heel laag vuur. (tip: het garen kan ook in een oven tussen de 85 en 110 graden. Hierdoor heb je minder omkijken naar de stoofpot tijdens het garen en kan hij nooit te ver inkoken of zelfs aanbranden).
  • Laat de pan op laag vuur of in de oven nog ongeveer 1,5 a 2 uur zachtjes sudderen;

Geroosterde winterpeen

  • snijd de overige winterpenen in plakjes van ongeveer 3 mm dik, meng deze met een beetje olie, peper, zout en het komijnzaad
  • doe de penen in een braadschaal en zet deze bij de stoof in de oven wanneer deze een uur in de oven staat, check of ze gaar zijn aan het eind

Kruiden-aardappelpuree

  • schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken.
  • zet een pan water op met een snuf zout en breng aan de kook, voeg de aardappelen toe en kook deze in 20-30 minuten gaar
  • giet de aardappelen af wanneer deze gaar zijn en prak deze met de melk en een klontje boter tot puree
  • pluk de blaadjes van de peterselie en hak de blaadjes fijn
  • snijd de bieslook in fijne ringetjes en meng deze samen met de gehakte peterselie door de puree, breng op smaak met peper en zout

Tips van de chef

Tip: Wanneer je het vlees koud uit de koelkast wilt bakken, verliest het veel vocht en koelt het de pan. Hierdoor krijg je meer een sudder dan een bak effect. Laat daarom vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!