Rode kool met appeltjes

Wanneer is dagen korter worden, denk ik automatisch aan de rode kool met appeltjes zoals mijn oma die altijd maakte.

Rode kool met appeltjes

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Uit de keukenlade

  • Snijplank
  • Koksmes
  • kookpan met deksel
  • dunschiller

Ingrediënten
  

  • 1 kg rode kool
  • zeezout
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel keukenstroop
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 appels (Goudreinet)
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel suiker

Instructies
 

De kool

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snij de kool vervolgens in dunne sliertjes. De keukenmachine kan dit klusje ook voor je klaren.
  • Doe de rode kool in de pan en voeg het water, zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn toe. Schep het door elkaar en breng het aan de kook. Laat het – met de deksel op de pan – een uurtje heel zachtjes koken. Schep af en toe in de pan.

De appeltjes

  • Schil intussen de appels en snijd ze in stukjes. Schep de appelstukjes door de rode kool (nadat de kool een uurtje heeft opgestaan). Laat de kool met de appeltjes nog een half uurtje gaar koken.
  • Doe nu de deksel schuin op de pand zodat het teveel aan water kan verdampen. Ook nu weer af en toe omscheppen.

De finishing touch

  • Schep de boter door de rode kool en laat het nog 5 minuten stoven. Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadje. Proef de rode kool en breng hem eventueel nog verder op smaak met zout, suiker of een scheutje azijn.