Rode kool met appeltjes

Wanneer is dagen korter worden, denk ik automatisch aan de rode kool met appeltjes zoals mijn oma die altijd maakte.

Ingrediënten

 

  • 1 rode kool van ongeveer 1 kg
  • zout
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 volle eetlepel keukenstroop
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 appel(s) Goudreinet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel suiker

Voorbereiding

Zet eerst alle ingrediënten klaar op het aanrecht en verzamel de keukenbenodigdheden. In dit geval een koksmes en een schilmesje, een snijplank en een pan met deksel.

Bereiding

  • De kool

Buitenste bladeren van de kool verwijderen.
Rode kool in vieren hakken en de harde stronk wegsnijden.
Kool in dunne sliertjes snijden of schaven.
Rode kool in de pan doen.

Toevoegen: 1,5 dl water, 2 theelepels zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn.
Door elkaar scheppen en aan de kook brengen.
Met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken.
Vergeet niet af en toe om te scheppen.

  • De appeltjes

Schil intussen de appels en snijd ze in stukjes.
Appelstukjes door de rode kool scheppen.
Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Ook nu weer af en toe omscheppen.

  • De finishing touch
    Boter door de rode kool scheppen en nog 5 minuten laten stoven. Kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadje verwijderen.
    Rode kool op smaak brengen met zout, suiker en een scheutje azijn!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!