Rode kool met appeltjes

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 15 min bereiden, 90 min stoven in de pan

 

Wanneer is dagen korter worden, denk ik automatisch aan de rode kool met appeltjes zoals mijn oma die altijd maakte.

Ingrediënten

  • 1 rode kool van ongeveer 1 kg
  • zout
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 volle eetlepel keukenstroop
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 appel(s) Goudreinet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel suiker

Bereiding

  • De kool

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snij de kool vervolgens in dunne sliertjes. De keukenmachine kan dit klusje ook voor je klaren.

Doe de rode kool in de pan en voeg het water, zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn toe. Schep het door elkaar en breng het aan de kook. Laat het – met de deksel op de pan – een uurtje heel zachtjes koken. Schep af en toe in de pan.

  • De appeltjes

Schil intussen de appels en snijd ze in stukjes. Schep de appelstukjes door de rode kool (nadat de kool een uurtje heeft opgestaan). Laat de kool met de appeltjes nog een half uurtje gaar koken. Doe nu de deksel schuin op de pand zodat het teveel aan water kan verdampen. Ook nu weer af en toe omscheppen.

  • De finishing touch

Schep de boter door de rode kool en laat het nog 5 minuten stoven. Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadje. Proef de rode kool en breng hem eventueel nog verder op smaak met zout, suiker of een scheutje azijn.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!