Risotto van parelgort met pompoen, salie en pancetta

 

Risotto van parelgort met pompoen, salie en pancetta

Recepten Naoberkrat week 51: Deze week weer een familie-gerecht van de hand van Liesette: smeuïge risotto met geroosterde pompoen en de waanzinnige pancetta. 
0 van 0 stemmen
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • kook, groente of kippenbouillon
  • keukenmes
  • Snijplank
  • braadslee of bakplaat
  • hapjespan
  • koekenpan
  • heteluchtoven
  • pollepel of roerspaan

Ingrediënten
  

  • 1 stuks pompoen van Zorgboerderij Slangenburg
  • 1 eetlepel korianderpoeder Uit de keuken van Mien
  • 2 stuks kleine gedroogde pepertjes Uit de keuken van Mien
  • 75 gram pancetta van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
  • verse salie met tak en al van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 50 gram roomkaas (let op: met label Daalwiek) van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuk ui, fijngesnipperd van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 200 gram parelgort Uit de keuken van Mien
  • 75 gram vers geraspte belegen kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

Instructies
 

  • Snijd de onder- en de bovenkant van de pompoen en snijd de schil met een scherp mes van boven naar beneden van de pompoen.
  • Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten eruit en zet die opzij. Snijd de pompoen in de lengte in plakken van een halve centimeter dik.
  • Verkruimel de gedroogde pepertjes en voeg deze naar smaak toe aan de korianderpoeder, samen met een snuf zout en en peper. Bestrooi de pompoen met het mengsel en een lepel olijfolie. Schud het om zodat de pompoen er helemaal mee bedekt is.
  • Zet de pompoen plakken naast elkaar in een passende braadslee of bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten tot het vruchtvlees en de schil zacht zijn.

Maak ondertussen de risotto van parelgort

  • Verhit in een andere pan de olijfolie en boter en fruit de ui en knoflook op heel laag vuur zonder ze te laten verkleuren. Voeg de parelgort toe wanneer de groenten zacht zijn en zet het vuur hoger.
  • Bak de parelgort al roerend ongeveer een minuut tot hij enigszins glazig wordt. Optie: Voeg de witte wijn toe, de parelgort neemt het vocht op, de alcohol verdampt en dit geeft extra smaak aan de risotto.
  • Bak ondertussen de pancetta met de salie (in zijn geheel) op laag vuur. De salie geeft zijn smaak af en verwijder je later weer.
  • Wanneer de wijn is ingekookt, schep je soeplepel voor soeplepel het hete water of bouillon bij de parelgort. Zet het vuur laag zodat de parelgort niet alleen aan de buitenkant gaar wordt. Blijf lepels water of bouillon toevoegen en roer regelmatig. Dit duurt al met al ongeveer 15 minuten. Proef de parelgort: is hij gaar? De parelgort moet zacht zijn maar nog wel beet hebben. Wanneer het water of de bouillon op is voor de rijst gaar is, kun je nog wat kokend water toevoegen.
  • Neem de pompoen uit de oven en laat deze wat afkoelen. Snijd het pompoenvlees klein en voeg deze toe aan de risotto.
  • Verwijder de salieblaadjes en voeg de pancetta ook toe aan de risotto.
  • Haal de pan van het vuur als de parelgort klaar is en roer de kaas en roomkaas erdoorheen. Dek de risotto af met een deksel en laat hem 2 minuten staan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!