Dep het vlees droog, snijd het in blokjes en breng deze goed op smaak met peper en zout;
Maak de prei en 1 ui schoon en snijd in ringen. Maak de knoflook schoon en snij in dunne plakjes.
Verwarm de braadslede of braadpan op hoog vuur, voeg wat olie toe en bak het vlees kort en heet aan totdat deze een mooie en krokante bruine bakkorst heeft gekregen. (tip: roer niet te veel in het vlees, dit laat de temperatuur snel teruglopen en voorkomt dat er een mooie kleur aan je vlees komt, het goed kleuren van het vlees geeft juist de volle smaak aan de stoofpot);
Draai het vuur laag en voeg een klontje boter toe. Laat de boter mee kleuren en voeg prei ringen, ui, laurier en knoflook toe.
Laat de groenten mee verwarmen totdat ze er glazig en glanzend uit beginnen te zien;
Voeg de stoofkruiden toe en verwarm deze kort mee om de smaken los te maken.
Blus dit af met de rode wijn en laat deze verdampen totdat hij bijna helemaal verdampt is.
Voeg de fond toe en vul dit eventueel aan met water totdat het geheel net onderstaat met vocht;
Doe de deksel op de pan en laat dit rustig garen op heel laag vuur. (tip: het garen kan ook in een oven tussen de 85 en 110 graden. Hierdoor heb je minder omkijken naar de stoofpot tijdens het garen en kan hij nooit te ver inkoken of zelfs aanbranden).
Laat de pan op laag vuur of in de oven nog ongeveer 1,5 a 2 uur zachtjes sudderen;