Mien’s hutspot met runderstoof van dubbeldoel-koe

 

hutspot_van_mien_preview

Mien's hutspot met runderstoof van dubbeldoel-koe

Naoberkrat recept week 4
3.50 van 2 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • eventueel een scheutje melk of kookvocht
  • 100 gr roomboter
  • een scheut rode wijn
  • Klontje roomboter
  • Scheutje melk
  • kookpan
  • Ovenschaal
  • hete lucht oven
  • pureestamper
  • braadpan met dikke bodem
  • Snijplank

Ingrediënten
  

voor de runderstoof van dubbeldoel-koe

  • 1 pakje riblappen van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
  • 1 potje runderfond van eetwinkel van Mien uit Doetinchem
  • 1 stuks ui van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 bakje stoof kruiden uit de keuken van van Mien
  • 1 blad laurier van de Groene Schuur in Groessen

voor Mien’s hutspot:

  • 2 stuks winterpeen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 600 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 4 stuks ui van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

Instructies
 

voor de runderstoof:

  • Dep het vlees droog, snijd het in blokjes en breng deze goed op smaak met peper en zout;
  • Maak de prei en 1 ui schoon en snijd in ringen. Maak de knoflook schoon en snij in dunne plakjes.
  • Verwarm de braadslede of braadpan op hoog vuur, voeg wat olie toe en bak het vlees kort en heet aan totdat deze een mooie en krokante bruine bakkorst heeft gekregen. (tip: roer niet te veel in het vlees, dit laat de temperatuur snel teruglopen en voorkomt dat er een mooie kleur aan je vlees komt, het goed kleuren van het vlees geeft juist de volle smaak aan de stoofpot);
  • Draai het vuur laag en voeg een klontje boter toe. Laat de boter mee kleuren en voeg prei ringen, ui, laurier en knoflook toe.
  • Laat de groenten mee verwarmen totdat ze er glazig en glanzend uit beginnen te zien;
  • Voeg de stoofkruiden toe en verwarm deze kort mee om de smaken los te maken.
  • Blus dit af met de rode wijn en laat deze verdampen totdat hij bijna helemaal verdampt is.
  • Voeg de fond toe en vul dit eventueel aan met water totdat het geheel net onderstaat met vocht;
  • Doe de deksel op de pan en laat dit rustig garen op heel laag vuur. (tip: het garen kan ook in een oven tussen de 85 en 110 graden. Hierdoor heb je minder omkijken naar de stoofpot tijdens het garen en kan hij nooit te ver inkoken of zelfs aanbranden).
  • Laat de pan op laag vuur of in de oven nog ongeveer 1,5 a 2 uur zachtjes sudderen;

voor Mien’s hutspot:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de peen grondig en ontdoe ze van hun bovenkant en snijd ze in blokken van 1x1 cm.
  • Schil de uien en en snijd ze in 6 parten.
  • Meng de ui en peen met een scheut olie, peper en zout en rooster ze in een ovenschaal de oven goudbruin tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, was de aardappels grondig en zet ze op met koud water met een snuf zout.
  • Breng de aardappels snel aan de kook afgedekt met een deksel en laat ze rustig gaar koken.
  • Giet de aardappels af en bewaar eventueel een deel van het kookvocht.
  • Stamp de aardappel met de boter en de groenten en voeg eventueel een beetje kookvocht of melk toe om de stamppot extra smeuïg te maken.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!