Mexicaanse bonensoep met een bult groenten, spekjes en Achterhoeks broodje van Bakkerij ten Have

Mexicaanse bonensoep met een bult groenten, met spekjes en achterhoekse broodjes

Naoberkrat recept week 7
5 van 1 stem
Bereidingstijd 40 min
Weektijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • Olie om in te bakken
  • grote kookpan
  • bakpan

Ingrediƫnten
  

  • 4 eetlepel tomatenpulp uit de keuken van van Mien
  • 1 stuks ui van de Kruisbrink in Toldijk
  • 2 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • bakje paprikapoeder uit de keuken van van Mien
  • bakje komijnpoeder uit de keuken van van Mien
  • 300 gr kidneybonen van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • 2 potjes kippenbouillon uit de keuken van van Mien
  • 1 stuks rode paprika van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 4 stengels bleekselderij van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks kleine knolselderij van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks rode peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 stujs winterpeen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 125 gr spekjes van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 2 stuks achterhoekse broodjes van bakkerij ten Have uit Silvolde

Instructies
 

  • Week de kidneybonen een nacht van tevoren in ruim koud water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • maak de ui schoon en snijd hier blokjes van
  • verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • schil de knolselderij en snijd deze ook in blokjes
  • snijd de stengels bleekselderij in plakjes
  • schil de winterpeen en snijd hier blokjes van
  • maak de knoflook schoon en hak deze fijn
  • snijd het groene deel van de rode peper en snijd over de lengte doormidden, verwijder de zaadjes, of laat deze zitten om het gerecht wat pittiger te maken
  • giet de kidneybonen af en spoel deze na onder koud water
  • zet een grote kookpan op het vuur en doe er een scheutje olie in, verwarm de olie
  • wanneer de olie warm is, voeg alle gesneden groente toe en bak deze gedurende 2 minuten aan
  • voeg vervolgens de tomatenpulp en de specerijen toe en bak deze ook gedurende een minuut mee
  • doe de bonen in de pan en voeg ook de kippenfond toe, breng het geheel aan de kook
  • laat dit zacht sudderen tot de bonen goed gaar zijn, ongeveer 30 minuten
  • je kunt er voor kiezen de soep te houden zoals deze is, of het glad te mixen met een staafmixer
  • Bak de Achterhoekse broodjes 5 min af
  • zet een bakpan op halfhoog vuur en bak hierin de spekjes uit tot ze mooi goudbruin zijn
  • wanneer de spekjes mooi bruin en krokant zijn schep ze uit de pan en op een stukje keukenpapier om het meeste vet eraf te halen.
  • schep de soep in een kom en maak af met de gebakken spekjes
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!