Macaroni met courgette, paprika en pittige kaassaus

 

Naoberkrat recept week 37 Macaroni met courgette, paprika en pittige kaassaus

Macaroni met courgette, paprika en pittige kaassaus

Naoberkrat recept week 37
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • 45 gr roomboter
  • 45 gr bloem
  • Snijplank
  • keukenmes
  • kookpan
  • bakpan
  • Olie om in te bakken
  • spatel om te roeren
  • garde

Ingrediënten
  

  • 180 gram speltpasta van de granen van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • 1 stuks rode paprika van Gert Smits van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks groene paprika van Gert Smits van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks courgette van Gert Smits van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 500 ml melk van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 1 bakje spicy kruiden uit de keuken van van Mien
  • bos platte peterselie van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 150 gram geraspte kaas van Daalwiek van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 50 gram geroosterde en gezouten pompoenpitten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks citroen (deze gebruik je ook voor het flatbread gerecht) van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Instructies
 

Bereidingswijze:

  • Zet een kookpan op met water en een snuf zout voor de pasta en breng dit aan de kook
  • verwijder de zaadlijst uit de paprika’s en snijd de paprika’s in blokjes
  • snijd de uiteindes van de courgette en snijd de courgette over de lengte in plakken van ongeveer een centimeter
  • Snijd vervolgens van deze plakken weer blokjes van ongeveer 1 centimeter
  • Pluk de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn
  • Rasp de zeste van de citroen en houd dit apart voor de hummus uit het flatbread recept
  • pers de citroen uit
  • kook in 5-7 minuten de pasta gaar, giet af en zet apart. Meng er een scheutje olijfolie doorheen tegen het plakken
  • Maak de kookpan tussendoor schoon, deze heb je weer nodig voor de saus
  • zet een bakpan op het vuur en verwarm hierin een scheutje olie
  • wanneer de olie warm is; voeg de courgette en paprika blokjes toe en bak deze tot deze mooi gekleurd en gaar zijn, blus deze af met 2 eetlepel citroensap, houd de rest van het citroensap apart voor het flatbread recept.
  • Zet het vuur uit van de bakpan.
  • Zet de kookpan weer op halfhoog vuur en doe de boter in de pan, laat deze smelten
  • Wanneer de boter gesmolten is, voeg dan de bloem toe en laat deze al roerend een minuut garen
  • Voeg vervolgens de melk toe en blijf goed roeren, je zult zien dat de saus dikker wordt
  • Als de saus dik is, voeg de spicykruiden en de kaas toe en meng deze goed door, zet het vuur laag en roer de saus door tot de kaas is gesmolten
  • Voeg dan de groente en pasta aan de saus toe
  • Schep op en maak het gerecht af met de gehakte peterselie en pompoenpitjes

Tips van de chef

Extra
De saus die we maken is een bechamelsaus met kaas, oftewel een sauce mornay, hiervoor maak je een roux, 
Bij een roux heb je altijd een warme roux en een koude vocht of andersom, dit is om klontjes te voorkomen.
voeg het vocht altijd in 3 delen toe en roer de saus tussendoor steeds glad, dit voorkomt klontjes.
Mocht je nou ooit geen zin hebben om een roux te maken, maak dan een je bloem aan met een deel van het vocht en roer dit glad, je hebt dan een dikke willem, hiermee kan je je soep of saus ook afbinden, of net even iets dikker maken.wist je dat de basis verhouding altijd is: 50 gram boter, 60 gram bloem
  • 12 dl voor een gebonden soep (mosterd soep)
  • 6 dl voor een gebonden saus (kaas saus)
  • 3 dl voor een ragout
  • 2 dl voor een salpicon (kroketvulling)
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!