Gnocchi met spekjes, spinazie en pompoensaus

Naoberkrat Recept Week 1

Gnocchi met spekjes, spinazie en pompoensaus

Recepten week 1 Naoberkrat
4 van 1 stem
Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • 2 el (bij 2 personen) of 4 el (bij 4 personen) olijfolie of zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • 250 ml (bij 2 personen) of 500 ml (bij 4 personen) water
  • kookpan
  • steelpan
  • bakpan
  • pureestamper
  • Snijplank
  • vork
  • keukenmes
  • schuimspaan
  • vergiet

Ingrediënten
  

  • 300 kruimige aardappelen van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 60 gr speltbloem van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • 120 gram Japanse pompoen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 winterpeen van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 125 gram speklapjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
  • 25 gram spinazie (de rest gebruik je bij de pizza) van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en kook ze met een flinke snuf zout gaar in een kookpan.

Bereiding pompoensaus

  • Schil daarvoor de pompoen en de wortel en snijd ze vervolgens in ongeveer 1x1 stukjes. Hoe kleiner de stukjes zijn, hoe sneller ze gaar worden.
  • Kook samen in de 250 ml water voor ongeveer 15 minuten. Wanneer dit goed gaar en zacht is, laat je het even kort afkoelen. Vervolgens pureer je dit met de staafmixer of blender tot een gladde saus. Houd dit warm tot je het nodig hebt.
  • In de kooktijd van de groenten kun je ook alvast de spekjes uitbakken. Dit spekvocht heb je namelijk zometeen al nodig. Snijd de speklapjes in repen en bak de spekjes voor ongeveer 8 minuten tot ze knapperig en krokant zijn.
  • Als de spekjes op het vuur staan, kan je de spinazie snijden. Doe dat in kleine reepjes of naar eigen voorkeur. Mix het met een scheutje olijfolie en wat zout en peper voor de smaak.

Bereiding Gnocci

  • Ondertussen zijn je aardappels klaar. Giet ze af maar bewaar een glas van het kookvocht. Stamp ze fijn tot je een gelijke puree hebt en voeg daar een scheutje kookvocht en het spekvet aan toe. Voeg het speltmeel toe en kneed het tot een deeg. Voeg eventueel meer vocht toe als het te droog is. Verdeel vervolgens het deeg in ongeveer 6 (2p) of 12 (4p) lange slierten. Daarvan maak je stukjes die ongeveer 2 cm groot zijn. Hier druk je tot slot met je vork het herkenbare ‘gnocchi patroon’ in.
  • Wanneer de gnocchi klaar zijn, zijn ze inmiddels aardig afgekoeld. Dat is mooi, want daardoor kun je ze direct gaar koken in een grote pan!
  • Het beste kun je de hoeveelheid opdelen en in zo’n 2 tot 3 keer (2p) of 4 tot 6 keer alles koken.
  • Hiervoor laat je de gnocchi stukjes langzaam in het kokend water glijden en haal je ze er na 2 minuten weer uit. Doe dit niet langer om de structuur en de vorm te behouden!
  • Als alle gnocchi klaar zijn, meng je ze met de saus. Maak de spinazie aan met een scheutje olijfolie en wat peper en zout. Voeg er een handjevol spinazie toe aan de gnocci en strooi er tot slot de spekjes over.
  • Buon appetito!
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!