Gestoofde Varkensschenkel in balsamico azijn

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 20 min bereidingstijd, 45 + 60 min oventijd

 

Van incourante delen – vreemd woord – maakt mijn hart altijd een sprongetje. Een voorliefde voor de underdog misschien, maar een incourant deel (meer aanbod dan vraag) wakkert mijn creativiteit aan en ook mijn portemonnee is er blij mee. Daarbij is het uit respect van het dier dat we het hele dier eten, en het varken niet alleen slachten voor de karbonades en de worst.

 

Dus hop hop, naar Van Mien,  een fijne varkensboer of goede slager en vraag naar de achterpoot. In schijven wel te verstaan. Dit deel wordt ook wel verkocht als hips, varkensschenkel of hamschijf. Vaak verdwijnt dit deel in de erwtensoep maar vandaag niet!

Ingrediënten

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 varkensschenkel van ongeveer 1000 gram
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook, in plakken gesneden
  • 250 ml balsamico azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 ml runderbouillon (liefst zelfgemaakt of smokkel met bouillonblokjes)
  • grof gemalen peper en zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°. Bestrooi de varkensschenkel met peper en zout. Bak hem kort rondom bruin in roomboter en/of zonnebloemolie en leg de schenkel in een ovenschotel. 

Overgiet de schenkel met balsamico azijn. Voeg de knoflook, laurier, salie en rozemarijn toe, dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de oven en laat 45 minuten garen. 

Draai na 45 min. de varkensschenkel om en voeg de warme bouillon toe en laat nog een uurtje in de oven verder garen. 

Controleer regelmatig of de varkensschenkel nog voldoende bouillon heeft en voeg indien nodig meer toe. De schenkel is klaar wanneer tot hij zo zacht is dat hij van het bot afvalt. Serveer met de saus.

 

Lekker met aardappelpuree en een simpele groene salade.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!