Geroosterde radicchio met gepofte biet, honing, lavendel en zonnebloempitten met een salie worstje

 

Geroosterde radicchio met gepofte biet, honing, lavendel en zonnebloempitten met een salie worstje

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Mengkom
  • anti aanbak koekenpan
  • dunschiller
  • Snijplank
  • keukenmes
  • ovenschaaltje

Ingrediënten
  

Uit de eigen keukenkast

  • scheutje olie eventueel olijfolie
  • zout en peper
  • azijn

Ingrediënten

  • 1 potje honing van pluimveehouder Tomesen
  • 5 gram gedroogde lavendel uit de keuken van Villa Ruimzicht
  • 2 stuks radicchio van kwekerij de Groene Schuur
  • 2 stuks rode biet van groentekweker Smits
  • 2 stuks salie worstjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof
  • 20 gram zonnebloempitten uit de keuken van Villa Ruimzicht
  • 1 stuk appel van Boerderijwinkel de Kruisbrink

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de biet grondig en zet hem op een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden en gaar de biet ongeveer 60 minuten in de oven (controleer of de biet gaar is door er met een vork in te prikken en net als bij een gare aardappel moet hij er weer makkelijk af glijden) 
  • Je kan dit prima een dag van te voren doen bijvoorbeeld tijdens het bereiden van 1 van de andere gerechten.
  • Snijd de schil van de biet en snijd de biet door de helft en vervolgens in dunne parten, elke helft in ongeveer 10 parten.
  • Maal de lavendel fijn in een vijzel of in de keukenmachine.
  • Verwijder (eventueel) het buitenste blad van de radicchio en spoel deze schoon
  • Snijd de radicchio in parten
  • Verwarm een bakpan met een heel klein drupje olie en bak de parten met de opengesnede kant naar beneden goudbruin
  • Draai de radicchio om en bestrooi de binnenkant met peper en zout en een deel van de honing en bestrooi dit met een deel van de lavendel. Laat het geheel karameliseren en verwijder de radicchio vervolgens uit de pan.
  • Schil de appel, snijd deze door de helft en verwijder de kern. Snijd ook de appel in dunne parten.
  • Verwarm nogmaals de koekenpan met een scheutje olie en snijd de worst in stukjes van ongeveer 1,5 cm en bak deze goudbruin.
  • Voeg de resterende honing en lavendel toe en laat dit karameliseren.
  • Voeg 1 dl water, een paar druppels azijn en een scheutje olijfolie toe samen met de bietjes en de appel en glaceer (= de groenten laten bedekken door een glanzend laagje van de olie en het vocht) dit ongeveer 30 seconden en maak dit af met de zonnebloempitjes.
  • Leg de radicchio op het bord en plaats de groenten en de worst er omheen.