Geroosterde radicchio met gepofte biet, honing, lavendel en met een salie worstje

 

Geroosterde radicchio met gepofte biet, honing, lavendel en met een salie worstje

Naoberkrat recept week 30
No ratings yet
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Scheutje olie (eventueel olijfolie)
  • Zout en peper
  • azijn
  • Mengkom
  • anti aanbak koekenpan
  • dunschiller
  • Snijplank
  • keukenmes
  • ovenschaaltje

Ingrediƫnten
  

  • 1 potje honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
  • 5 gram gedroogde lavendel uit de keuken van Eetwinkel van Mien
  • 2 stuks radicchio van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 2 stuks rode biet van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 2 stuks salie worstjes van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 1 stuk appel van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de biet grondig en zet hem op een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden

Bereiding biet:

  • Gaar de biet ongeveer 60 minuten in de oven (controleer of de biet gaar is door er met een vork in te prikken. Net als bij een gare aardappel moet hij er weer makkelijk af glijden)
  • tip: Je kan dit prima een dag van te voren doen bijvoorbeeld tijdens het bereiden van 1 van de andere gerechten.
  • Snijd de schil van de (afgekoelde) biet en snijd de biet door de helft en vervolgens in dunne parten, elke helft in ongeveer 10 parten.

Bereiding radicchio:

  • Maal de lavendel fijn in een vijzel of in de keukenmachine.
  • Snijd de radicchio in parten en verwijder eventueel het buitenste blad van de radicchio.
  • Verwarm een bakpan met een heel klein drupje olie en bak de parten met de opengesnede kant naar beneden goudbruin.
  • Draai de radicchio om en bestrooi de binnenkant met peper en zout en een deel van de honing en een deel van de lavendel.
  • Laat het geheel karameliseren en verwijder de radicchio vervolgens uit de pan.
  • Schil de appel, snijd deze door de helft en verwijder de kern. Snijd ook de appel in dunne parten.

Bereiding worstje

  • Verwarm nogmaals de koekenpan met een scheutje olie en snijd de worst in stukjes van ongeveer 1,5 cm en bak deze goudbruin.
  • Voeg de resterende honing en lavendel toe en laat dit karameliseren.
  • Voeg 1 dl water, een paar druppels azijn en een scheutje olijfolie toe samen met de bietjes en de appel en glaceer (de groenten laten bedekken door een glanzend laagje van de olie en het vocht) dit ongeveer 30 seconden.
  • Leg de radicchio op het bord en plaats de groenten en de worst er over heen.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!