Gerecht 4: Maaltijd Soep van gepofte aardappel met hangop en gedroogde runderworst, gerookte amandelen en winterpostelein

 

Gerecht 4: Maaltijd Soep van gepofte aardappel met hangop en gerookte runderworst, geroosterde amandelen en winterpostelein

Naoberkrat recept week 47
No ratings yet
Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Materialen:
  • oven schaal
  • blender
  • keukenmes
  • Snijplank
  • hapjes pan of kookpan (geschikt om zowel in te bakken als te koken)

Ingrediƫnten
  

Uit Onze Naoberkrat:

  • 600 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 1 bol knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 2 takken tijm van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 2 stuks uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 50 ml hangop van versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 0,5 stuks gedroogde runderworst van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
  • 30 gram gerookte amandelen uit de voorraadkast van Eetwinkel van Mien
  • 50 gram postelein van de Zaaistek uit Hummelo

uit eigen keukenkastje:

  • olie
  • peper en zout
  • water of bouillon
  • eventueel een klont boter

Instructies
 

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil de aardappels en was ze niet (tip: door de aardappels niet te wassen blijven meer zetmeel behouden waardoor de smaak van de soep voller wordt).
  • Schil de ui en snijd de ui in 4 parten. Snijd de bol knoflook overdwars (horizontaal) doormidden.
  • Meng de aardappel en ui met een scheut olie, peper en zout en rooster deze in de oven tot de aardappel goudbruin gekleurd is, in ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Snijd de worst in flinterdunne plakjes
  • Was en droog de waterkers en ontdoe deze van eventueel houten stelen.

Bereiding:

  • Verwarm een scheut olie in de bakpan en leg hier de tijm en de knoflook met de opengesneden kant in de olie en laat dit bruin bakken op matig vuur.
  • Verwijder de geroosterde knoflook en tijm uit de pan en leg de knoflook ook in de oven om verder te poffen totdat de knoflook helemaal zacht is (De tijm heeft zijn werk gedaan en kan weg)(Gebruik deze bakpan met de olie ook voor de worst)
  • Doe de helft van de worst in de pan en laat deze kort bakken, voeg de uien en aardappel uit de oven toe en zet het geheel net onder met water of bouillon.
  • Breng dit snel aan de kook en laat dit vervolgens op laag vuur ongeveer 15 minuten trekken zonder dat het kookt.
  • Peuter het zachte knoflookvlees uit de halve bollen en knijp boven de bouillon uit.
  • Giet het geheel in de blender of pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel een klont boter toe. (tip: het kan zijn dat de worst stevig blijft. Vind je dit niet lekker, zeef de soep dan door een zeef).
  • Giet de soep uit in een kom of bord met de resterende worst en de amandel als garnituur
  • Maak het af met een lepel frisse hangop en de postelein bovenop de soep.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!