Gerecht 3: Rendang van spitskool met nasi van parelgort en zoetzure atjar

 

Gerecht 3: Rendang van spitskool met nasi van parelgort en zoetzure atjar

Naoberkrat recept week 44 | Gerecht 3
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • vergiet
  • grote bak of kom
  • iets kleinere kom
  • kookpan
  • Snijplank
  • keukenmes
  • weckpot of pot met deksel
  • Zout en peper

Ingrediƫnten
  

  • 1 stuks gesneden spitskool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 180 gram parelgort van Landgoed de Velthorst uit Lochem
  • 1 zakje gesneden atjar groente van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks rode peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 bakje nasikruiden Uit de keukenkast van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
  • 1 bakje atjar kruiden Uit de keukenkast van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
  • 1 blikje kokosmelk Uit de keukenkast van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
  • 1 bakje rendang boemboe Uit de keukenkast van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem

Instructies
 

Voorbereiding spitskool & Atjar (2 uur van te voren)

  • Meng de spitskool reepjes in een grote kom met de 10 gram grof zout en doe hier iets zwaars op zodat de spitskool wordt aangedrukt.
  • Doe gesneden atjar groente in een (weck)pot
  • Kook de 150 ml azijn met 150ml water en de atjarkruiden en giet dit warm op de gemengde groente, laat afkoelen en zet apart tot gebruik

Bereiding

  • Schil de ui en snijd hier halve ringen van
  • Snijd de peper in ringetjes (verwijder de zaadjes wanneer je het gerecht iets minder pittig wilt). Zet even apart
  • Spoel de parelgort tot het water helder is
  • Zet een pan ruim water op en breng deze aan de kook, kook hierin de parelgort in 20-25 minuten gaar
  • Spoel de spitskool onder koud water en doe deze met de gesneden ui en rode peper in een ruime pan, doe er een scheutje olie bij en bak tot alles begint te kleuren. Voeg vervolgens de rendang kruiden toe en bak kort mee
  • Voeg de kokosmelk toe en laat dit op laag vuur pruttelen tot de kool gaar en de kokosmelk grotendeels is ingekookt.
  • Als de parelgort nagenoeg gaar is, giet af en laat uitdampen. Doe ik een andere bakpan een scheutje olie. Voeg daar de nasikruiden aan toe en bak deze kort. Hierdoor komen de smaken van de specerijen vrij. Voeg de parelgort toe en meng deze met de gebakken kruiden.
  • Serveer de nasi-parelgort met de rendang en atjar. Eet smakelijk!
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!