Gerecht 2: Pasta ovenschotel met paarse spruitjes, kaassaus en pangrattato van speltbrood (V)

 

Gerecht 2: Pasta ovenschotel met paarse spruitjes, kaassaus en pangrattato van speltbrood (V)

Naoberkrat recept week 46
No ratings yet
Bereidingstijd 30 min
oventijd 15 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • kookpan
  • steelpan
  • bakpan
  • Ovenschaal
  • garde
  • spatel
  • heteluchtoven

Ingrediënten
  

Uit Onze Naoberkrat

  • 180 gram pasta van de granen van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • Paarse spruiten aan de stronk van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 200 gram geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 250 ml melk van versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 65 gram pangrattato (spelt broodkruim) uit de keuken van van Mien
  • 1/2 bos peterselie van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Uit de eigen keukenkast

  • 1 eetlepel bloem per persoon
  • 12 gram roomboter per persoon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout & peper

Instructies
 

Stap 1

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Leg de stronk met spuitjes in z'n geheel in een ovenschaal en besprenkel met peper, zout en een beetje olie. Zet in de oven voor 20-30 minuten.

Stap 2

  • Zet een kookpan op met 1 liter water, breng aan de kook en voeg een snufje zout toe
  • Wanneer het water kookt, voeg de pasta toe en kook deze in 5 minuten beetgaar.

Stap 3

  • Pluk de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn. Zet opzij voor later.
  • Wanneer de pasta beetgaar is, giet deze af en bewaar 100 gram of ml van het kookvocht.
  • Wanneer de spruitjes mooi geroosterd en gaar zijn, snijd ze van de stronk en snijd de spruitjes in kwarten (tip: de spruitenkrop kan je heel goed gebruiken voor een stamppotje)

Stap 4

  • Zet een steelpan op halfhoog vuur en laat hierin de boter smelten
  • Wanneer de boter gesmolten is, voeg al roerende de bloem toe om een ‘roux’ te maken, roer dit ongeveer een minuut goed door totdat de bloem iets bruin kleurt
  • Wanneer de boter en de bloem goed gemengd zijn, voeg de melk en het bewaarde kookvocht toe
  • Breng dit al roerende tegen de kook aan en voeg de kaas en de gehakte peterselie toe.
  • Zet het vuur van de saus uit en meng de pasta en de geroosterde spruiten doorheen
  • Schep alles in een passende ovenschaal en strooi het broodkruim er overheen

Stap 5

  • Zet de ovenschaal nog 10 minuten in de oven tot het broodkruim mooi goudbruin en de pasta gaar is.

Eet smakelijk!

    Trefwoord Naoberkrat
    Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!