Gerecht 2: Mac and cheese met bloemkool en pancetta

 

Mac 'n Cheese bloemkool

Mac and Cheese met bloemkool

Naoberkrat week 10 | recept 2
No ratings yet
Bereidingstijd 20 min
20 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • keukenmachine of hakmolentje
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Ovenschaal
  • knoflookpers of rasp
  • kookpan

Ingrediënten
  

Ingrediënten

  • 1 stuks bloemkool van kwekerij de Groene Schuur
  • 150 gram spelt pasta van het spelt van graanteler de Slaege
  • 100 gram geraspte oude kaas van Versboerderij Daalwiek
  • 2 takjes verse rozemarijn van Kwekerij de Groene Schuur
  • 1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits
  • 100 ml yoghurt van kaasboerderij Weenink
  • 75 gram pancetta Van Mathijs van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem & van de scharrelvarkens van Roos & Sander van Sanders Hof uit Etten

Uit het eigen keukenkastje

  • 2 sneden brood (oud of geroosterd)
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructies
 

  • Verhit de oven tot 220 °C
  • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg zout toe.
  • Snij de pancetta in stukjes van 1x1 cm en leg deze in een ovenschaal (groot genoeg voor alle ingrediënten) Zet de ovenschaal 8 minuten in de hete oven.
  • Snijd de buitenste blaadjes en het onderste, stugge deel van de steel van de bloemkool af en snijd de bloemkool overdwars door en vervolgens in 8 parten.
  • Doe de macaroni in het kokend water en zet de pan op hoog vuur. Voeg na 2 minuten de bloemkool toe (zorg dat alles onder staat) en kook in nogmaals 3 minuten beetgaar.
  • Haal ondertussen de pancetta uit de oven en hak die samen met het brood, de rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Gebruik eventueel de hakmolen of keukenmachine voor een snel resultaat.
  • Giet de macaroni en bloemkool af, maar bewaar 100 ml van het kookwater.
  • Knijp of rasp er de teentjes knoflook door de yoghurt en voeg de geraspte kaas toe. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Doe er eventueel een scheutje van het kookwater bij om het een mooie, losse consistentie te geven.
  • Meng de yoghurt met de pasta en het bloemkool mengsel en giet in de ovenschaal. Strooi er het broodkruim overheen. Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit.
  • Zet de bloemkool met macaroni op tafel als het korstje mooi goudbruin is en het gerecht pruttelt. Vergeet niet ovenhandschoenen te gebruiken 😉

Tips van de chef

Eet smakelijk!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!