Gerecht 1: Kapucijners met spek en karnemelkse saus

Gerecht 1: Kapucijners met spek en karnemelkse saus

Naoberkrat recept week 17
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 d
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Stamper
  • kookpan
  • vergiet
  • keukenmes
  • Snijplank
  • garde

Ingrediënten
  

Uit Onze Naoberkrat:

  • 100 gram capucijners van Jan van de Slaege uit Silvolde
  • 600 gram aardappelen van Gert van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 pakje spekreepjes van de scharrelvarkens van Roos & Sander van Sanders Hof uit Etten
  • 100 ml melk van Arjan en Evelien van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 3 dl karnemelk van Arjan en Evelien van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

Uit eigen keukenlade:

  • peper en zout
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem

Instructies
 

De avond van te voren:

  • Week de capucijners een nacht van tevoren in ruim koud water

Bereiding:

  • Zet de volgende dag een pan op en doe hierin de capucijners, vul de pan met water tot de capucijners minimaal 5 cm onderstaan
  • Zet op het vuur en kook rustig in 60 minuten gaar
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken, was de aardappels goed en zet ze onder met koud water in een kookpan.
  • Voeg zout toe en breng aan de kook.
  • Bak de spekjes rustig uit in hun eigen vet totdat ze licht gekleurd zijn, laat deze met vet en al in de pan (hier warm je later de capucijners in op)
  • Wanneer je met een vork in de aardappels prikt en ze er vanaf glijden zijn ze voldoende gegaard en kan je ze afgieten.

Bereiding karnemelkse saus

  • Smelt de 30 gram boter in de pan en laat dit uitbruisen zonder de boter bruin te laten worden.
  • voeg de 30 gram bloem toe en spatel dit door elkaar
  • Verwarm dit totdat het er zanderig uit begint te zien. Zet dan het vuur zacht.
  • Voeg in 3 stappen de karnemelk toe en roer het tussen elke stap glad met een garde. Kijk steeds hoeveel karnemelk je nodig hebt om tot een mooie saus te komen. Mogelijk houd je karnemelk over.
  • Breng de saus op smaak met zout.

De laatste stappen....

  • Giet de capucijners af en bak ze nog even kort mee met de spekjes.
  • Serveer de capucijners met de aardappelen en karnemelkse saus. Eet smakelijk!
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!