Gerecht 1: Confit de canard* met stamppot van Mien’s zuurkool
Naoberkrat recept Week 46: Een echte klassieker! Zuurkool stamppot met gekonfijte eendenbout. We maken het je makkelijk; de eendenbout garen wij voor je.
2stuksgekonfijte eendenboutenVan Mathijs van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
200gramverse zuurkoolVan Mathijs van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
600gramaardappelen van Dick van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
50gramroombotervan Arjan en Evelien van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
50gramjusVan Mathijs van Eetwinkel van Mien uit Doetinchem
Uit de eigen keukenkast
scheutjemelk
1theelepelmosterd
1eetlepelmayonaise
neutrale olie om in te bakken
peper en zout
Instructies
Voorbereiding
Schil de aardappelen, snijd deze 4 gelijke delen en spoel ze grondig
Smelt de boter met de melk in een steelpannetje op laag vuur*
Bereiding
Zet de aardappels onder met koud water en breng deze met een flinke snuf zout op hoog vuur een de kook, temper het vuur en laat de aardappels rustig gaar koken gedurende 15 minuten.
Verwarm ondertussen een bakpan op matig vuur, verwijder de eendenbouten uit de zakjes en bak deze in een eetlepel neutrale bakolie op de huid krokant, draai de eendenbout ongeveer elke 4 minuten om om deze aan beide kanten mooi krokant te maken.
Laat de zuurkool kort uitlekken (tip: niet afspoelen! Dan verdwijnt ook een deel van de smaak in het afvoerputje)
Giet de aardappels af en voeg het room-melk mengsel toe, samen met eventueel een eetlepel mayonaise, mosterd en de zuurkool.
Breng op smaak met peper en zout
Verwijder de eendenbouten uit de pan en verwarm de jus kort in de bakpan.
Serveer samen & geniet ervan!
Tips van de chef
*Energiebesparingstip: Doe de melk en de boter in een kom die op de kookpan van de aardappels past (zoals een au-bain-marie bereiding) en gebruik de warmte van de kokende aardappelen om de boter te smelten.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!