Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de bovenkant van de asperges vast te houden, schil in 1 haal van boven naar beneden, bij de volgende haal ga je voor de helft nog een keer over de lijn die je net hebt geschild, zo schil je de asperge zogenaamd 1,5 keer.
Snijd een ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge en leg ze plat in de pan* en vul dit met koud water totdat de asperges ongeveer 1 vinger dikte onder water staan, voeg wat zout toe.
*hoewel de naam asperge pan doet vermoeden dat hij heel handig is voor asperges koken...is dit niet zo. Doordat de pan hoog en smal is duurt het veel langer voor deze aan de kook is,met als gevolg dat de asperges vaak te gaar worden en veel smaak verliezen in het kookproces
Dek de asperges af met een velletje keukenpapier of bakpapier en breng dit snel aan de kook.
wanneer de asperges koken zet je het je het vuur uit en laat je de asperges rustig doorgaren.
Verwijder het keuken- of bakpapiertje en leg de ham op de asperges.