Gepofte rode biet met lavendel, honing en verse geitenkaas met een tartelette van aardappel

 

Gepofte rode biet met lavendel, honing en verse geitenkaas met een tartelette van aardappel

Naoberkrat recept week 8
3 van 1 stem
Bereidingstijd 45 min
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper en zout
  • 1 eetlepel suiker per persoon
  • oven
  • Snijplank
  • keukenmes
  • Mengkom
  • rasp of Magimix
  • steelpannetje

Ingrediënten
  

  • 400 gram rode biet van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 stuks geitenkaas van geitenboerderij de Brömmels uit ‘t Woold
  • 1 theelepel gedroogde lavendel uit de keuken van Mien
  • 50 ml honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
  • 2 stuks tartelettevorm uit de keuken van Mien
  • 500 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 2 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
  • 1 tak rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 2 stuks zure appel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

Instructies
 

De appel (eventueel 1 dag van te voren)

  • schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis en snijd deze in gelijke stukken van 0,5 cm.
  • Doe de appel samen met 2 eetlepels suiker in een kommetje en laat dit marineren. Roer regelmatig om.
  • Indien dag van te voren: dek af en zet in de koelkast, roer af en toe om

Voordat je begint:

  • Verwarm de oven op 200 graden

De bietjes met geitenkaas

  • Was de bieten grondig en leg ze in een vuurvaste schaal en breng de bieten op smaak met een scheutje olie, peper en zout
  • Gaar ze 40/60 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden waarvan de eerste 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en 2 dl water op de bodem van de ovenschaal.
  • Brokkel de geitenkaas in stukjes en meng hier de appel, honing en de lavendel doorheen.

Aardappel tartelette

  • Schil de aardappel en rasp deze fijn of gebruik hiervoor de keukenmachine.
  • Hak de blaadjes van de rozemarijn totdat deze zo fijn is als suiker
  • Breng de aardappel op smaak met de rozemarijn en peper en zout.
  • Meng het ei door de aardappel en vul hiermee de tartelette vormpjes tot aan de rand.
  • Bak de tartelettes 45 minuten op 180 graden. (dit mag samen met de bietjes in de oven, verlaag dan wel de tempratuur naar 180 graden)
  • Verwarm voor de resterende aardappel, een bakpan met een klein scheutje olie en verdeel in een dun laagje de aardappel in een cirkel van ongeveer 5 cm en bak deze mooi goudbruin, gaar en krokant

Ten slotte

  • Controleer of de bietjes gaar zijn. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken
  • Snijd de bovenkant van de bietjes af en leg hier het geitenkaas mengsel bovenop
  • Verwarm dit op het laatste moment nog even 5 tot 10 minuten in de oven.
  • Verwijder de tartelette uit de vorm en serveer hier de biet op
  • maak het gerecht af met het aardappelkoekje uit de koekenpan bovenop.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!