Dolmas van koolrabi blad met zoete aardappel en rauwkost

 

recept naoberkrat dolma's koolrabi

Dolmas van koolrabi blad met zoete aardappel en rauwkost

Naoberkrat recept week 40
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Oventijd 45 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • zout
  • peper
  • scheutje neutrale olie om in te bakken
  • een scheut olijfolie
  • een oven schaal 2 x
  • eventueel een knoflook pers
  • Een snijplank
  • Een keukenmes

Ingrediënten
  

voor de dolmas

  • 200 gr dubbeldoel gehakt van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
  • koolrabi blad van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks sjalot van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

Voor de zoete aardappel

  • 400 gram zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 3 gram vadouvan uit de keuken van Eetwinkel van Mien
  • 1 stuks sinaasappel van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 1 bakje rauwkost van groentekwekerij Smits uit de Heurne

voor de saus

  • 250 ml Yoghurt van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
  • 1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
  • 4 takjes Marokkaanse munt van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Instructies
 

De dolma’s:

  • Breng een ruime pan met water (ongeveer 4 tot 5 liter) aan de kook.
  • Snijd de prei in fijne ringen, was in ruim water en laat deze uitlekken.
  • Schil de sjalot en knoflook en hak deze fijn.
  • Meng de prei, knoflook, ei en sjalot met het gehakt en breng dit op smaak met peper en zout.
  • Kook het blad van de koolrabi ongeveer 1 minuut in het water en koel dit direct terug in koud water en dep vervolgens de bladeren droog met wat keukenrol of een droge doek.
  • Rol het gehakt in de bladeren en vouw ze dicht zodat er gesloten pakketjes ontstaan.
  • Leg de pakketjes in een ovenvaste schaal, besprenkel de dolmas met wat olie en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Gaar de dolmas ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden waarvan de laatste 10 minuten zonder folie.

De zoete aardappel

  • Was de zoete aardappel grondig en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 1x1 cm
  • Doe de zoete aardappel in een ovenvaste schaal en meng deze met een scheutje olie, de vadouvan, wat zout en peper en gaar de zoete aardappels tegelijk met de dolmas in de oven.
  • Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes tussen het vlies uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Wanneer de zoete aardappel uit de oven komt breng je de zoete aardappels op smaak met wat geraspte sinaasappelschil en het vruchtvlees.

De saus

  • Pel de knoflook en hak deze fijn (eventueel met een knoflook pers)
  • Breng de yoghurt op smaak met de knoflook, peper, zout en eventueel een scheut olijfolie.
  • Pluk de munt van de steeltjes en hak de bladeren fijn en meng deze met de yoghurt.
  • Giet de yoghurt vlak voor het opdienen over de Dolmas
  • Serveer met de rauwkost salade.
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!