Chili con carne met huisgemaakte tortilla

Naoberkrat Week 2 recept

 

 

Chili con carne met huisgemaakte tortilla

Naoberkrat Recept Week 2: Graanteler de Slaege speelt de hoofdrol in dit gerecht. Met “zijn” kidneybonen maken we  chili con carne en van “zijn” bloem knapperige tortilla.
3.67 van 3 stemmen
Bereidingstijd 50 min
Weken van de bonen 1 d
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • Lauw water voor de tortilla (75 ml per persoon)
  • Koud water voor de chili con carne (225 ml per persoon)
  • Zout (3 gram per persoon)
  • Olie om in te bakken
  • kookpan met dikke bodem
  • deegroller of pastamachine
  • Snijplank
  • keukenmes

Instructies
 

Bereiding Tortilla

  • Meng de droge ingrediënten - bloem, zout, bakpoeder - met elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet hier het vocht in.
  • Meng - met een draaiende beweging van je vingers - het vocht met de droge ingrediënten. Werk van het midden naar toe toe totdat er een deeg ontstaat en kneed dit deeg goed door. (Dit kan natuurlijk ook gewoon in de keukenmachine)
  • Laat het deeg 10 minuten rusten
  • Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 6x6 cm.
  • Rol de bolletjes deeg uit tussen bakpapier tot ongeveer 2 mm dikte (tip: haal hiervoor de pastamachine uit het stof)

Krokante afwerking

  • Verwarm in een brede hoge pan ongeveer 2 cm olie tot ongeveer 170 graden. (Tip: Test de temperatuur eventueel met een stukje deeg. Als de olie begint te bruisen en het deeg verkleurt, dan heb je de juiste temperatuur te pakken.)
  • Bak hier - een voor een - tortilla in totdat hij mooi egaal gekleurd en krokant is. Laat hem uitlekken op keukenpapier.

Bereiding Chili con carne

  • Maak de uien en paprika schoon en snijd deze in gelijke blokjes
  • Giet de kidneybonen af en spoel deze goed na met koud water
  • Zet een kookpan met dikke bodem op halfhoog vuur en doe hierin een scheutje olie
  • Doe de uien en paprika in de pan en bak deze aan tot de uien licht beginnen te kleuren
  • Snijd het topje van de worst af en druk het gehakt uit de worst.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit - al los roerend - tot het gaar is
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit gedurende 1 minuut mee (tip: door de tomatenpuree eerst te bakken wordt deze minder zuur)
  • Voeg de bonen en chili mix toe en roer nog een keer om
  • Voeg het water toe en breng dit aan de kook (tip: wanneer je een waterkoker hebt, breng hierin dan eerst het water aan de kook terwijl je de bonen door roert en voeg dit kokend aan de bonen toe).
  • Zet het vuur hoog
  • Laat 10 minuten goed doorkoken
  • Zet vervolgens het vuur weer op halfhoog en laat alles in ongeveer 30 minuten gaar koken, voeg in de laatste 10 minuten de gesneden groente toe en laat deze meekoken.
  • Check regelmatig of er voldoende vocht in de pan zit. Voeg zonodig extra water toe.
  • Proef of de chili nog peper of zout nodig heeft. Voeg zonodig bij naar smaak.
  • Serveer de chili samen met de tortilla. Eet smakelijk!

Tips van de chef

Weetje: kook bonen zonder zout. Zout zorgt er namelijk voor dat het vliesje rondom de boon harder wordt.
p.s. heb je tortilla’s over? Vries ze dan in voor een volgende keer. 
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!