Burrito’s met gyros van knolselderij met een salade van rucola, chioggia biet en buffel-feta

 

Burrito’s met gyros van knolselderij met een salade van rucola, chioggia biet en buffel-feta

Naoberkratrecepten week 13
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 45 min
Oventijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 d 2 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • neutrale of zonnebloemolie
  • 2 koeken- of hapjespan
  • Snijplank
  • keukenmes
  • mengkommen
  • vershoudfolie

Ingrediënten
  

Ingrediënten uit Onze Naoberkrat

  • 1 bakje gyros kruiden uit de keuken van Eetwinkel van Mien
  • 1 stuks middelgrote knolselderij van biologische tuinderij Kleinbroekhuizen
  • 250 gram tarwebloem van graanteler de Slaege uit Silvolde
  • 1 theelepel bakpoeder uit de keuken van Eetwinkel van Mien
  • 225 gram rucola van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 1 stuks citroen
  • 150 gram buffelfeta (gebruik de feta olie voor in de dressing) van buffelboerderij Arns uit Zevenaar
  • 2 stus biologische chioggiabiet van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Ingrediënten uit de eigen keukenkast:

  • zout
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel olijfolie
  • 150 ml lauwwarm water

Instructies
 

Voorbereiding van de gyros van knolselderij (1 dag van te voren)

  • Schil de knolselderij en snijd hem in plakken van 1 cm dikte, snijd deze plakken weer in repen van 1 cm, en vervolgens deze repen weer in stukken van ongeveer 1,5 cm lengte.
  • Doe de repen knolselderij in een brede kom of schaal.
  • Schep de gyroskruiden er overheen.
  • Hussel goed door, zodat alle repen gelijkmatig bedekt zijn.
  • Giet er vervolgens een paar el neutrale olie over en schep nogmaals door. Dek de kom af met wat vershoudfolie en zet hem in de koelkast.
  • Laat 1 nacht marineren. Schep voordat je naar bed gaat de knolselderij nog eens door.

Bereiding van de gyros van knolselderij

  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Was de rucola en laat deze uitlekken in een zeef
  • Neem een brede, platte ovenschaal of bakplaat en spreid de gyros daarop uit.
  • Schuif in de oven en laat in circa 1,5 uur gaar worden. Schep elke 20 minuten even door. De reepjes knolselderij moeten niet of nauwelijks kleuren. (Ga ondertussen verder met de buritto's)
  • tip: door de knolselderij lang op een lage temperatuur te garen verliest de knolselderij vocht en zorgt ervoor dat de bite blijft behouden. Door de knolselderij vervolgens te bakken wordt deze krokant.
  • Neem een grote koekenpan, giet er een royale scheut neutrale olie in, schep er de eerste helft van de gyros bij en bak 5 minuten op halfhoog vuur tot de gyros mooi bruin en een beetje knapperig is. Blijf regelmatig roeren, want het kan snel gaan.
  • Doe de reepjes daarna in een zeef of vergiet en schud de overtollige olie eraf.
  • Schep ze in een serveerschaal, veeg de koekenpan even schoon met keukenpapier zodat de overgebleven kruiden niet verbranden en herhaal met de tweede helft van de gyros.
  • Tip: gebruik twee pannen. In één pan alles tegelijk bakken is niet aan te raden aangezien het dan bijzonder lastig is om een gelijkmatige bakresultaat te krijgen.

Bereiding burrito

  • Doe de bakpoeder en bloem (hou een klein beetje achter om het werkblad te bestuiven) samen met een flinke snuf zout in een kom en mix door elkaar.
  • Voeg 3 eetlepels zonnebloemolie toe en - terwijl je aan het kneden bent - voeg je beetje bij beetje het lauwwarme water toe.
  • Bedek het aanrecht met bloem en kneed hierop het deeg verder tot een egale deegbal. Maak de kom schoon voor hergebruik.
  • Draai van het deeg 6 balletjes van gelijke grootte en doe deze weer terug in de schone kom.
  • Giet hierover 1 eetlepel zonnebloemolie en draai de balletjes er even in om zodat alle kanten bedekt zijn met de zonnebloemolie.
  • Dek af met een natte theedoek en laat het geheel een kwartiertje rusten.
  • Zet een ruime koekenpan op het vuur en rol een van de bolletjes uit tot een ronde tortilla.
  • Doe deze in de hete koekenpan en bak de tortilla om en om gaar (ongeveer 30-45 seconden per zijde). Herhaal dit tot je van alle balletjes een tortilla wrap hebt gebakken.

Bereiding salade

  • neem 6 eetlepels van de olie van de feta en meng hier het sap van 1 citroen doorheen, maak hiermee de rucola aan

Bijna bij de eindstreep

  • schil de chioggiabiet en snijd deze in dunne plakjes, leg enkele plakjes op elkaar en snijd hier dunne reepjes van
  • verdeel de gyros over de burrito’s verdeel hierover de aangemaakte rucola, feta en chioggiabietreepjes
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!