Boekweit pizza met verse geitenkaas, oesterzwammen en spinazie
Naoberkrat Recept Week 1 –
Anders dan beloofd is de pizza niet afgetopt met pulled chicken. Helaas was de kip niet voorradig deze week. Beloofd dat deze binnenkort alsnog op het menu komt!
Boekweit pizza met verse geitenkaas, oesterzwammen en spinazie
Naoberkrat Week 1: Boekweit pizza met verse geitenkaas, oesterzwammen en spinazie. Tip: als je met je muis op Porties > aantal personen klikt, kan je deze zelf wijzigen naar het beoogde aantal personen.
Bereidingstijd 45 min
Rijstijd 40 min
- 200 gram boekweitmeel uit de keuken van Mien
- 3,5 gram gist uit de keuken van Mien
- 2 tenen knoflook van groenteteler Gert Smits uit de Heurne
- 200 gram passata uit de keuken van Mien
- 5 blaadjes basilicum van groenteteler Gert Smits uit de Heurne
- 100 gram verse geitenkaas van geitenboerderij de Brömmels uit ’t Woold
- 50 gram oesterzwammen van oesterzwamkwekerij Reukers uit Ruurlo
- verse oregano van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
- 25 gram Spinazie (de rest gebruik je bij de gnocci) van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Bereiding knoflookolie*
maak de teentjes knoflook schoon en snijd elk stuk in 3 stukjes, verwarm de olijfolie op heel laag vuur en voeg hieraan de knoflook toe.
Verwarm de knoflook gedurende 10 minuten zonder dat deze begint te bruisen, wanneer dit wel gebeurd: zet het vuur uit en laat de olie rustig afkoelen.
Zeef de olie om alle knoflook stukjes te verwijderen.
Bereiding pizzadeeg
Meng het boekweitmeel met de gist en voeg vervolgens 150 ml lauwwarm water toe.
Kneed het deeg soepel met de hand. Het kan zijn dat het eerst wat plakt, maar dit wordt vanzelf minder. Ga door met kneden totdat er een stevige bal gevormd wordt. Als het deeg te droog is, kun je nog wat meer water toevoegen en dit goed doorkneden.
Bedek de deegbal met een dun laagje knoflook olijfolie en laat deze afgedekt in een kom op een warm plekje rijzen. Het rijzen duurt ca. 40 minuten en de deegbal zal in volume toenemen.
Bereiding pizzasaus
Snijd/scheur de basilicumblaadjes en oreganoblaadjes in kleine stukjes en voeg deze samen met de passata, 1 eetlepel knoflook olijfolie, laurier en peper naar wens in een steelpan.
Verwarm het geheel en laat dit een paar minuten pruttelen.
Bereiding van de pizza
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder eventueel zand van de oesterzwammen en snijd of scheur deze in plakjes
Snijd de geitenkaas voor de pizza in kleine stukjes.
Kneed het deeg nog even door en verdeel de bal in 2 gelijke delen.
Pak het bakpapier er bij en 1 van de deegballetjes. Spreid het deeg met de hand uit op het bakpapier tot een rondje/vierkant en en leg hier een 2e bakpapier op, rol het verder uit met de deegroller.
Spreid een dun laagje pizzasaus uit over het deeg en verdeel hierover de geitenkaas en oesterzwammen.
Leg de pizza met het bakpapier op het bakblik en zet het geheel ca. 15-20 minuten in de oven. Controleer om de 5 minuten regelmatig of de pizzaranden er knapperig/bruin uit zien.
Maak de spinazie aan met een beetje olijfolie en zout en verdeel over de pizza
*FODMAP weetje: Knoflook is een no-go bij FODMAP. Maar wanneer je er olie van maakt - en er geen stukjes knoflook in de olie achterblijven - blijven alle “verboden stoffen” in de knoflook zitten en kan je alsnog de smaak van knoflook toevoegen aan gerechten.