Asperges op klassieke wijze

Asperges op klassieke wijze

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Uit de keukenlade

  • dunschiller
  • kookpan met brede bodum voor de asperges
  • kookpan voor de aardappelen
  • kookpan voor de eieren
  • garde
  • ruime kom
  • kommetje
  • magnetron

Ingrediƫnten
  

Uit de eigen keukenkast

  • peper en zout
  • 1 el witte wijn
  • 1 el witte wijn azijn

Ingrediƫnten

  • 1400 gram asperges van groentekweker Smits
  • 6 eitjes van Pluimveehouderij Tomesen
  • 320 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink
  • peterselie van de Groene Schuur
  • gekookte achterham van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof
  • 1000 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink van Boerderijwinkel de Kruisbrink

Instructies
 

Bereidingswijze asperges

  • Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de bovenkant vast te houden, schil in 1 haal van boven naar beneden. Bij de volgende haal ga je voor de helft nog een keer over de lijn die je net hebt geschild, zo schil je de asperge zogenaamd 1,5 keer.
  • Snijd een ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge en leg ze plat in de pan. Vul de pan met koud water totdat de asperges ongeveer 1 vinger dik (ongeveer 1 cm) onder water staan, voeg wat zout toe.
  • Dek de asperges af met een velletje keukenpapier of bakpapier (zo blijven ze onder water liggen) en breng dit snel aan de kook.
  • Wanneer de asperges koken, zet je het je het vuur uit en laat je de asperges rustig doorgaren tot alle andere onderdelen van het gerecht gereed zijn.

Bereidingswijze krieltjes

  • Snijd de krieltjes in gelijke delen en spoel ze goed met koud water af.
  • Zet de krieltjes op met koud water en een beetje zout. Breng dit snel aan de kook en gaar de krieltjes totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de krieltjes af en voeg een klontje boter (10 gram) toe.
  • Hak de peterselie fijn en voeg deze toe.
  • Schud vlak voor het serveren de krieltjes even om.

Bereidingswijze eitjes

  • Kook de eitjes (1 p.p.) 6 minuten en laat deze kort schrikken onder de koude kraan
  • Pel de eitjes en serveer ze gehalveerd.

Bereidingswijze hollandaise saus

  • Smelt ongeveer 300 gram boter volledig in een bakje in de magnetron.
  • Doe in een ruime kom 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels witte wijn en 2 eidooiers met een snufje zout.
  • Zet de kom op de kokende aardappels en klop de substantie luchtig.
  • Haal de kom elke 5 seconden van het warme pannetje af en zet hem na 5 seconden weer op de warme pan. Doe dit in totaal ongeveer 60 seconden lang. Door de kom steeds op en af op de kokende pan te zetten, voorkom je dat het ei in de substantie stolt.
  • Giet nu voorzichtig - maar blijf roeren - de gesmolten boter toe. Let op! Laat het witte vocht onder de boter in het kommetje zitten.
  • Voeg naar smaak een snufje zout toe

Ten slotte

  • Verwijder het keuken of bakpapiertje van de asperges, schep de asperges voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord of schaal.
  • Leg de ham op de asperges
  • Serveer met de eitjes, hollandaise saus en de krieltjes.