Asperge Flamande

Asperge Flamande

Naoberkrat recept week 16
5 van 1 stem
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Uit de keukenlade

  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel witte wijn
  • dunschiller
  • kookpan met brede bodem
  • een garde
  • klein kookpannetje
  • een kommetje

Ingrediënten
  

de asperges

  • 700 gram asperges** van groentekwekerij Smits uit de Heurne

de hollandaisse

  • 1 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
  • 150 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

de krieltjes

  • 2 takjes peterselie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
  • 500 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
  • 10 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

om het af te maken

  • 150 gram gekookte achterham van de scharrelvarkens van Sanders Hof uit Etten
  • 2 stuks eieren van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

Instructies
 

Bereiding asperges

  • Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de bovenkant van de asperges vast te houden, schil in 1 haal van boven naar beneden, bij de volgende haal ga je voor de helft nog een keer over de lijn die je net hebt geschild, zo schil je de asperge zogenaamd 1,5 keer.
  • Snijd een ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge en leg ze plat in de pan (hoewel de naam asperge pan doet vermoeden dat hij heel handig is voor asperges koken dit is niet zo, doordat de pan hoog en smal is duurt het veel langer voor deze aan de kook is met als gevolg dat de asperges vaak te gaar worden en veel smaak verliezen in het kookproces) en vul dit met koud water totdat de asperges ongeveer 1 vinger dikte onder water staan, voeg wat zout toe.
  • Dek de asperges af met een velletje keukenpapier of bakpapier en breng dit snel aan de kook.
  • wanneer de asperges koken zet je het je het vuur uit en laat je de asperges rustig doorgaren.
  • Verwijder het keuken- of bakpapiertje en leg de ham op de asperges.

Bereiding peterselie aardappels

  • Snijd de aardappel in gelijke delen en was ze goed met koud water, zet de aardappels op met koud water en zout en breng dit snel aan de kook en gaar de aardappels totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe.
  • Hak de peterselie fijn en voeg deze toe.
  • schud vlak voor het serveren de aardappels even om.

Bereiding gekookt ei

  • kook het eitje 6 minuten en laat deze kort schrikken onder de koude kraan (hierdoor pelt hij makkelijker
  • pel de eitjes en serveer ze gehalveerd.

Bereiding Hollandaisse saus

  • (normaal gesproken maak je een hollandaisse met een gastrique, dit is tijdrovend dit is een vereenvoudigde versie)
  • Smelt de boter in een bakje in de magnetron tot deze volledig is gesmolten.
  • Doe in een kommetje 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel witte wijn en 1 eidooier met een snufje zout.
  • Zet het kommetje op je de kokende aardappels en klop deze ondertussen luchtig en haal hem elke 5 seconden van het warme pannetje af en na 5 seconden weer op de warme pan doe dit ongeveer 60 seconden in totaal.
  • Giet nu voorzichtig onder voortdurend roeren de gesmolten boter toe en laat het witte vocht onder de boter in het kommetje zitten.
  • Maak af met een snufje zout.
  • Eet smakelijk!

Tips van de chef

** Omwikkel de asperges in een natte theedoek en bewaar ze in de groentela van de koelkast. 
Trefwoord Naoberkrat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!