Tomesen Pluimveehouderij

In de Achterhoek valt zoveel te ontdekken. Trek er maar eens op uit en haal een doosje dagverse eitjes uit de eierautomaat. Dat kan bij Tomesen, pluimveehouderij aan de Kilderseweg in Doetinchem. En daar is nog meer te beleven…

Tomesen Pluimveehouderij wil het kippenwalhalla van de Achterhoek zijn

“Ik heb destijds de omslag naar scharreleieren gemaakt” zegt Roy Tomesen. Samen met zijn vrouw Maud bestiert hij een pluimveehouderij met leghennen. Het boerenbedrijf is gedurende vier generaties veranderd van gemengd bedrijf naar pluimveehouderij en bestaat inmiddels 100 jaar. Roy is vastbesloten om dit familiebedrijf nog verder te ontwikkelen. Maar dan wel met de nadruk op het welzijn voor de dieren!

Duurzaamheid

“We zetten ons nu extra in voor de verduurzaming van de pluimveesector. We gaan van meer naar minder legkippen. Dat betekent automatisch meer ruimte voor de kip. Zo hebben we nu in Doetinchem een stal voor scharreleieren. In Kilder produceren we 1* Beter Leven uitloopeieren. En we investeren veel om er straks een 2** Beter Leven keurmerk te krijgen. Mijn ouders werkten nog met legbatterijen. Maar de kip is van nature een bosvogel en zit graag hoog op een tak. Wij hebben daarom een stelling gebouwd die deze natuurlijke situatie nabootst. Ook ligt er op de vloeren strooisel waardoor ze lekker kunnen pikken en scharrelen”.

Van leghen naar vleeskip

Wanneer de kip ouder wordt neemt de kwaliteit van de eieren af. Dan worden de hennen geëxporteerd naar Afrika of verwerkt in diervoeder. Omdat vliegtransport zeer belastend is voor het milieu, zetten Roy en Maud zich in om samen met professionele koks en hobbykoks de leghen weer op de menukaart te krijgen.

“De leghen vergt wel een andere manier van bereiding, want het garen kost meer tijd. Maar wat is er mooier en lekkerder dan slowfood cooking?”

Rondleidingen

Ons streven is om het kippenwalhalla van de Achterhoek te worden. Daarbij staat het welzijn van de dieren op de eerste plaats. Wij zijn transparant naar de consument. Onze deuren staan open voor iedereen die geïnteresseerd is in onze manier van kippenhouden. Op afspraak zijn er rondleidingen in de stallen die we voorzien zijn van zichtruimtes. Goed voor de kip. Leuk voor de bezoeker!

 

Luister hier naar het verhaal van Roy, opgenomen voor Onze Naoberkrat Tour in 2021