Kaasboerderij Weenink

Johannes Weenink maakt met zijn familie puur Achterhoekse kaas van de melk van de eigen koeien. Zo’n 80 procent van de melk wordt zelf verkaasd.

Van april tot en met november lopen de koeien buiten in de wei. Door een rantsoen van veel vers gras krijg je namelijk de lekkerste kaas. De kazen van Weenink worden op de boerderij gemaakt. Zo hebben ze het hele proces in handen: Van het gras in de wei tot de kaas in de winkel.

De kazen worden gemaakt van gethermiseerde melk, dit is een korte verhitting om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Thermiseren bevindt zich tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk in.

Bij Eetwinkel van Mien zijn de volgende smaken verkrijgbaar:

  • Boerderijkaas Jonge kaas is vier weken gerijpt en daardoor is de kaas erg smeuïg en heeft een zachte en romige smaak.
  • Boerderijkaas Belegen heeft een rijpingstijd minimaal 4 maand. Hierdoor is de smaak sterker dan die van jonge en jong belegen kaas, maar nog niet zo sterk als die van oude. De smaak is heerlijk vol en romig.
  • Boerderijkaas Oud heeft 10 tot 12 maanden gerijpt en heeft een robuuste, volle smaak, met een extra randje dankzij de heerlijke zoutkristallen.

 

Daarnaast hebben we een wisselend assortiment harde kruidenkazen van Kaasboerderij Weenink: zoals brandnetel, knoflook-ui of Italiaanse kruiden.

 

Luister naar het verhaal van Johannes, opgenomen voor Onze Naoberkrat Tour in 2021