Dubbel-doel-koeien van IJsboerderij De Steenoven

In de Achterhoek is het ijs van IJsboerderij Steenoven uit Hummelo wereldberoemd. Op dit moderne melkveebedrijf word in de ambachtelijke ijsmakerij het roomijs bereidt met de volle melk van roodbonte dubbeldoelkoeien. Hier werkt en woont Ronald Pelgrom met zijn gezin en 70 dubbeldoel koeien.

Sinds 2017 gaan de voormalige melkkoeien direct naar een slagerij in de omgeving en komt het vlees rechtstreeks weer terug op de boerderij. Ingegeven door het feit dat het Ronald steeds meer tegenstond dat hij de zorg voor het dier uit handen gaf bij het verlaten van het bedrijf.

Nu blijven de dieren tot de laatste dag in hun vertrouwde kudde. Doordat ze steeds minder melk geven, zetten ze hun overige energie om in vlees. Dat levert zeer smakelijk en zacht vlees op. Bovendien zijn dubbeldoel koeien een stuk duurzamer; het bespaart 50% CO2 uitstoot ten opzichte van rundvlees van een vleeskoe.

 

Om de smaak en de verminderde belasting voor het milieu is al het rundvlees in de maaltijden van Van Mien en het rundvlees in Onze Naoberkrat van de dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenoven.

 

Luister naar het bijzondere verhaal van Ronald, opgenomen voor Onze Naoberkrat Tour in 2021