Geitenkaasboerderij De Brommels in ‘t Woold

Het zachte geitenkaasje van geitenkaasboerderij de Brommels is al bijna een klassieker onze Naoberkrat en in de Achterhoek. Chefs die kiezen voor lokaal werken, zet graag dit mooie kaasje op de kaart.

Niet in een dag……

Ellen en Bert Kots timmeren dan ook al jaren aan de weg. Ooit begonnen als koeien-kaas-maker, maar de liefde voor de geit overwon. Nu maken ze van de melk van hun 120 geiten harde en zachte geitenkaas. Waar de zachte kaasjes vooral bij de horeca populair zijn, vinden de harde kazen gretig aftrek bij de consument.

Wie kennismaakt met Ellen en Bert zal dit niet snel vergeten. Het enthousiasme spat er nog steeds van af. Zelfs als geitenkaas misschien niet je favoriete product is, sta je na een gesprek met Bert te trappelen om te proeven!

Uiteraard vind je de zachte geitenkaasje in de eetwinkel van Mien en staan ze regelmatig op het menu van onze Naoberkrat

De kaaskathedraal

Het bijzondere is dat De Brömmels voor zoveel meer dan alleen geitenkaas staat. Want naast de eigen productie mogen “buurboeren” in hun “Kaaskathedraal” hun eigen kaas (laten) maken. Hierdoor is het voor andere boeren mogelijk om kleinschalig te starten zonder al te veel op efficiëntie in te boeten. Zoals Bert toelicht: “Het is de bedoeling dat we mensen op weg helpen. Dat we anderen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten waarvoor markt is. Zo willen we ook beginnen met cursussen kaas maken.”

Opvallend is dat de geiten van Ellen en Bert niet wit zijn, maar bontgekleurd en officieel erkend als zeldzaam huisdierras uit Nederland én in de Ark van de Smaak van Slow Food.
Deze Nederlandse Bonte melkgeit wordt als een dubbeldoel gezien. Dus niet alleen de melk wordt gebruikt, maar ook de geiten zelf in de vorm van vlees. De bokjes worden op eigen bedrijf gemest en bij een slager op 20 minuten afstand geslacht. Hiermee worden lange transporten vermijd. Van het vlees wordt bijvoorbeeld heerlijke droge geitenworst gemaakt.

Neem zelf eens een kijkje – of blijf overnachten – op de Geitenkaasboerderij de Brommels in t Woold / Winterswijk.

 

Luister naar het verhaal van Ellen en Bert, opgenomen voor Onze Naoberkrat Tour in 2021