Fruitbedrijf Horstink

Vanmorgen was ik al vroeg op pad naar een dorpje genaamd Rha, dit ligt tussen Doesburg en Steenderen. Daar ging ik op de koffie bij Tom en Monique Horstink; gepassioneerd fruittelers en eigenaren van één van de mooiste boerderijwinkels in de buurt.

De boer op

Hun boerderij De Groote Wei ligt al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw in Rha. In het begin was het een gemengd bedrijf, maar vader Horstink is in de jaren zeventig gestopt met het houden van koeien om zich helemaal te wijden aan de teelt van verschillende soorten fruit. Tom en Monique bestieren de boerderij inmiddels al 25 jaar, als derde generatie op 16 hectare grond in de Achterhoek.

“Eén hectare daarvan is bestemd voor kersen, aardbeien en pruimen. De kersen en de aardbeien worden allemaal verkocht in onze boerderijwinkel, net als 80 procent van de pruimen”

Van de totale appel en perenoogst wordt 15 procent door hen zelf verkocht.
Klanten lopen hier in en uit. In de gezellige winkel vind je namelijk een aantrekkelijk en breed assortiment aan streekproducten. Zuivel, kaas, jams, noten, maar ook bieren en wijnen uit de streek. Een topper is de zelf geperste appelsap. ’We organiseren elk jaar een aantal appelplukdagen, je mag dan zelf plukken en de appels laten persen tot heerlijke fruitsap’ vertelt Tom.

Een rustpunt in drukke zomers

‘Sinds een aantal jaar hebben we ook een rustpunt waar fietsers en toeristen een tussenstop houden met koffie of ander lekkers. De zomers zijn drukke periodes; er moet dan echt veel gebeuren. Dat is het mooie van de seizoensproducten. In juni zijn er volop kersen en aardbeien en ze zijn niet aan te slepen. Maar over een paar weken is dat weer voorbij. Dan gaan we wachten tot de eerste vroege appels weer geplukt kunnen worden.’

Snoepen van donkerpaarse kersen

Ondertussen mijmeren we even over vroeger, toen kende men nog geen openingstijden en kwamen klanten gewoon “achterom”. Het hele gezin hielp ook mee als dat nodig was. Er is veel veranderd, maar de passie voor het telen van een mooi product voel je nog steeds aan alle kanten.

Voordat ik weer verder ga, heb ik nog even een rondje boomgaard met Monique. En natuurlijk moeten we even snoepen van de heerlijke donkerpaarse kersen. Heerlijk! Hier kun je dus echt niet vanaf blijven…. ga langs om zelf te proeven!