Boerderij Dykhoeve

Ik ben op weg naar Herwen, een kleine plaatsje waar Jeroen Stuyt sinds vier jaar op zijn boerderij Dykhoeve woont en werkt, samen met zijn vrouw en vier kinderen.

De grens over richting het mooie Liemers

Bij aankomst op het erf van deze meer dan 100 jaar oude boerderij, wordt mij al snel duidelijk dat hier veel meer gebeurt dan alleen het goed zorgen voor en het fokken van varkens. Jeroen heeft een duidelijk visie: hij wil zoveel mogelijk duurzaam en op ecologisch wijze boeren.

Jeroen Stuyt streeft ernaar is om al het voedsel voor de dieren en voor zijn gezin zelf te verbouwen, zodat de cirkel van voedselketen zoveel mogelijk rond is.

We lopen samen het erf op. Ik wil graag rondkijken op dit mooie bedrijf en geniet wanneer ik een mooie groep varkens vrolijk rond zie snuffelen. Wat zijn het toch leuke vriendelijke beesten!

Een goed leven

De dieren hebben op de Dykhoeve een heel fijn en liefdevol leven. Ze staan eigenlijk altijd lekker buiten en krijgen geen preventieve antibiotica. Zij wisselen om de twee maanden van weide wanneer deze is leeggegeten. Hier worden dan – bij het opnieuw inzaaien van gras – mooie kruiden, klaver , courgettes en worteltjes aan toegevoegd. Op die manier kunnen de dieren lekker en gevarieerd eten. De varkens wroeten zelf hun eten bij elkaar.

Deze manier van voeren zorgt ervoor dat het vlees van een prachtige kwaliteit is en heerlijk smaakt. De varkens groeien langzaam én natuurlijk. Hierdoor hebben zij een langer leven en meer smaak dan een opgefokt supermarktvarken. In de weide staan ook een aantal Blonde d’Aquitaines runderen lekker te grazen in de zon. De kalfjes blijven 7 tot 8 maanden bij hun moeder in de wei ‘ vertelt Jeroen.

Jeroen & Jeroen

Jeroen Peters is ‘buitenkok’ van de Streekfabriek. Hij werkt veel met het vlees van de Dykhoeve. In een mooie oude gerenoveerde boerenschuur van de Dykhoeve verzorgt hij ook workshops en feestjes. “Ik verwerk het varken en rundvlees met heel veel plezier tot lekkere en eerlijke producten zoals runderburgers, procureur, buikspek, droge worst en rauwe hammen. Het liefst gaar ik het varken minimaal 8 uur in mooie grote delen in een smoker. Dan komt de smaak mooi tot zijn recht.”

De boerderijwinkel

Elke zaterdag is de boerderijwinkel van de Dykhoeve open en sinds kort leveren ze ook aan een aantal restaurants in de buurt.

“We kiezen bewust voor geen tussenhandel zodat onze klanten weten waar het vlees vandaan komt. Het is fijn dat steeds meer mensen ons weten te vinden.” zegt Jeroen.

Wil je een keer iets specifieks hebben, ga dan eens langs bij Jeroen en Jeroen op zaterdag. Dan is de winkel open en vertellen zij vol passie over het boerderijleven én dit heerlijke vlees.

Ik vertrek weer richting Achterhoek na dit leuke bezoek aan een prachtig duurzaam bedrijf met hart voor de dieren.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!