Biologische tuinderij Klein Broekhuizen: passie voor de streek

De biologische producten van Klein Broekhuizen zijn binnenkort ook te vinden in Onze Naoberkrat en bij Eetwinkel van Mien

Biologische tuinderij Klein Broekhuizen: passie voor de streek

Al vier generaties runt de familie Smeenk dit van oorsprong typisch Achterhoeks gemengd bedrijf. Erik Smeenk is er dan ook trots op dat hij dit boerenbedrijf verder kan ontwikkelen. Dit doet hij samen met zijn vrouw Wilma Kraaij op een manier die bij hun levensvisie past: tuinbouw met respect voor het milieu, verantwoord geteeld en 100 procent biologisch. Dus heel lekker en goed voor de gezondheid en onze omgeving.

“Het gaat allemaal natuurlijk niet vanzelf. Het is hard werken om de gezaaide of jong geplante groentes uiteindelijk op het bord van de consument te krijgen. Maar dat is ook juist het plezier en de uitdaging. Als klein bedrijf, niet centraal gelegen, moet je alles uit de kast halen om dit te bereiken. Maar het lukt!”

Ook vinden ze dat de lokale economie nog meer gestimuleerd kan worden. In samenwerking met collega’s zorgen zij dan ook dat streekproducten goed op de kaart komen te staan.

Boerderijwinkel

Inmiddels weten de mensen uit de wijde omgeving de weg te vinden naar hun boerderijwinkel. Deze biedt een ruim assortiment groente en fruit, variërend per seizoen. Daarnaast verkopen ze hier ook yoghurt, kaas en eieren en bijvoorbeeld jam en soep. De winkel is een zelfbedieningszaak, waarbij je zelf moet afwegen en betalen. Alles op goed vertrouwen. Op zaterdagmorgen is er altijd iemand om te adviseren en te helpen.

Groentenpakket 
De winkel zorgt voor een deel van de omzet. Verder bieden ze een abonnementensysteem met groentepakketten. Op drie punten in de regio kan zo’n pakket worden afgehaald. Ook levert Klein Broekhuizen samen met boeren uit de regio aan een distributiecentrum voor landelijke groothandels en ze verkopen rechtstreeks aan natuurwinkels.

Bericht van het Land
In hun eigen nieuwsbrief vertelt Wilma regelmatig over het reilen en zeilen op Klein Broekhuizen. Daaruit blijkt de liefde voor streekproducten, de boerderij, de Achterhoek en de natuur. Echt een bedrijf met passie voor de streek!

Met eigen ogen zien hoe een pompoen of pastinaak wordt geteeld? Of ontdekken hoe andere vergeten groentes er uitzien en smaken? Kom dan eens een kijkje nemen op de biologische tuinderij Klein Broekhuizen in Wehl.