Inspiratietour – Van Boer naar Bord

Inspiratietour – Van Boer naar Bord

Graag halen we jou op maandag 17 juni a.s. van de “werkvloer” af om je mee te nemen op inspiratietour! Een dag vol met inspirerende verhalen, verrassende plekken, nieuwe mensen en andere inzichten over hoe we samen lokaal kunnen eten!

 

De gemeente Doetinchem stelt zich samen met Stichting Food Promotie Achterhoek ten doel om boeren, retail en horecaondernemers in de streek te verbinden om meer lokaal eten op het bord van de consument te krijgen. Als we de krachten bundelen worden we samen sterker. Horeca wil bijvoorbeeld graag producten van eigen bodem gebruiken en presenteren, maar logistiek is dit niet altijd haalbaar. Deze unieke lokale producten zijn immers niet in iedere groothandel te vinden. Hoe kun je als boer jouw streekproduct rechtstreeks leveren aan horeca, winkels en grootverbruikers? En hoe pak je die samenwerking als restaurateur aan? Kortom, er zijn nog steeds veel vragen waar we gezamenlijk als keten een antwoord op moeten vinden. Tijdens onze inspiratietour “Van boer tot bord” op 17 juni gaan we op zoek naar deze antwoorden. We bezoeken een aantal bedrijven dat heel slim de samenwerking is aangegaan en daar nu de vruchten van plukt.

 

In een notendop. Op 17 juni gaan we in gesprek met:

 

  • Ondernemer en oprichter Geert Benders over zijn unieke totaalconcept Beej Benderste. Hier in Venlo vloeit horeca en retail moeiteloos in elkaar over en wordt er nauw samen gewerkt met Limburgse boeren, tuinders en andere leveranciers van versproducten. Daarnaast hebben zij de logistieke knelpunten beslecht en de distributie daarna verder geoptimaliseerd.

 

  • De nieuwste Jan Linders supermarkt. Zij laten zien dat grootschalige formules juist ook heel lokaal kunnen opereren en per winkel hun productaanbod kunnen afstemmen op de lokale markt in samenwerking met lokale boeren en producenten.

 

  • Boer Bart Boon van Eco Fields. Hij zoomt in op zijn duurzame bedrijfsvoering, met respect voor mens, dier en milieu en de samenwerking met de coöperatie Boerenhart.

 

  • Ten slotte vertelt Pieter Vink, oprichter van Boerenhart, ons zijn verhaal over Boerenhart en de samenwerking met Foodfestival Food Unplugged.

 

Direct reserveren?

 

De hele dag op een rijtje:

Stop 1: Beej Benders

We vertrekken om 09:00 uurvanuit Doetinchem en rijden naar Venlo om daar het unieke totaalconcept Beej Benderste bekijken. Horeca en retail vloeien hier moeiteloos in elkaar over, anders dan de foodmarkten die we in Nederland al kennen. Ondernemer en oprichter Geert Benders over zijn winkel: We proberen allesbehalve een supermarkt te zijn. Het draait om de kwaliteit van eten en drinken, het ambacht dat daarbij hoort en vooral samen genieten van al het lekkers dat Venlo en omgeving te bieden heeft.

 

Benders heeft daarom een keur aan boeren, telers, chefs en versspecialisten bij elkaar gebracht op onder een dak. We produceren onze producten zoveel mogelijk zelf of we halen ze uit de streek. We werken nauw samen met Limburgse boeren, tuinders en andere leveranciers van versproducten. Hierdoor zitten er geen overbodige schakels in de handelsketen en zijn de producten laaggeprijsd. Bovendien heeft Beej Benders onderzoek gedaan naar logistieke knelpunten en de distributie daarna verder geoptimaliseerd. We krijgen hier een presentatie en rondleiding door de winkel en genieten samen van een lokale lunch.

 

Stop 2: Jan Linders

Aansluitend brengen we een bezoek aan een nieuwe Jan Linders winkel. Deze formule maakt zich sterk voor de smaak van het zuiden. Hoe dat er uitziet? Veel lokale streekproducten op de winkelvloer en een stevige focus op vers. Bereid of verbouwd door lokale telers, boeren, en leveranciers die Jan Linders door en door kent, met oog voor hun product en omgeving.Want het beste vers haal je uit eigen streek! Jan Linders laat zien dat grootschalige formules juist ook heel lokaal kunnen opereren en per winkel hun productaanbod kunnen afstemmen op de lokale markt in samenwerking met lokale boeren en producenten.

 

Stop 3: Ecofields, coöperatie Boerenhart & festival Food Unplugged

We stappen de bus weer in naar ons volgende bezoek. In het prachtige Wekerom op de Veluwe ligt de enige biologische kalverhouderij van Nederland, Eco Fields van boer Bart Boon. Hier worden we meegenomen in het verhaal achter de samenwerking tussen o.a. Eco Fields en Boerenhart. Die laatste is een coöperatie die de verbinding tussen boeren en lokale horeca legt. Juist om in te spelen op de vraag vanuit die horeca naar lokale producten.

Boerenhart is ontstaan door een samenwerking tussen een aantal partijen in de Gelderse Vallei. Lokale producenten hebben de krachten gebundeld en Boerenhart in april 2014 opgericht. Deze producenten maken allemaal bijzondere producten van hoge kwaliteit, waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid voorop staat.

 

Tevens werken zij samen met het festival Food Unplugged in Ede. Food Unplugged is een jaarlijks terugkerend foodfestival dat de schijnwerpers zet op onversterkt eten: eerlijk eten van boeren en kleine onafhankelijke cateraars. Zij hebben niet de middelen om met reclame en marketing hun product onder de aandacht te brengen, daarom dit festival. Pieter Vink, oprichter van Boerenhart, neemt ons vanmiddag mee in zijn verhaal en de samenwerking met Food Unplugged. Daarnaast vertelt Bart Boon ons over zijn bedrijf Eco fields en waarbij hij inzoomt op zijn duurzame bedrijfsvoering, met respect voor mens, dier en milieu. Uiteraard krijgen we hier ook een uitgebreide rondleiding.

 

Aan het einde van de middag rijden we terug naar onze opstaplocatie in Doetinchem, waarna je vol nieuwe inzichten en contacten huiswaarts keert.

 

Wat kost het?

We vragen voor deze uitgebreide inspiratiedag een kleine vergoeding van €29,-per persoon (excl. btw en excl. € 1,21 administratiekosten) . Dit is inclusief vervoer per luxe VIP-bus, lunch, hapje en drankje.

 

Direct reserveren

Mogen wij een plekje voor jou reserveren 17 juni a.s.? Er zijn slechts klein aantal plekken beschikbaar, dus reserveer jouw plek direct via deze link 

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!