28 juni | Workshop Prei van Farm Food Family

28 juni | Workshop Prei van Farm Food Family

In het seizoen 2019/2020 gaat de Farm Food Family op tour door de Achterhoek met een stop in elke gemeente. Zo krijgt iedereen de kans om de eigen gemeentelijke food-familie te verkennen. Door samen te plukken, te koken, te onderzoeken, te experimenteren of te eten. In een workshop of een proeverij op een bijzondere locatie: bij een bedrijf, in een schuur, op een akker of in een boomgaard.

 

Op 3 mei staat de familie-groep Amaryllidaceae, oftewel de Prei centraal.

 

De prei is niet per se de grootste ster in de Nederlandse keuken. Weinig mensen weten dat je er nog zoveel meer mee kunt doen dan soep of taart. Neem een voorbeeld aan Spanje, waar de zogenaamde Calçot (een kruising tussen een lente-ui en een jonge prei) de hoofdrol speelt tijdens een bijzonder ritueel. Op open vuur worden de Calçots zwartgeblakerd en daarna direct van hun buitenste bladeren ontdaan. Ze worden gedipt in saus en daarna gegeten zoals een haring aan de haringkar.

In deze workshop zetten we de prei in de spotlights en onderzoeken we een aantal originele toepassingen van deze op het oog zo gewone groente. Via de prei waaieren we uit naar een aantal andere bijzondere smaken binnen de familie van de Amaryllidaceae, waar onder andere de knoflook, bieslook, het sjalotje en de Chinese ui onder vallen.

 

Praktische details

  • zondag 28 juni 2020 van 13.15 tot 17.00 uur.
  • De locatie is Smits Groentekwekerij (Lage Heurnseweg 35) in De Heurne.
  • meer informatie en opgeven via www.farmfoodfamily.nl/

 

fotocredits: www.farmfoodfamily.nl/Do NOT follow this link or you will be banned from the site!